Háború: Oroszország területén is zajlanak a harcok - a lázadók több régióban is támadást indítottak

Hírek2024. márc. 13.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 748-dik napján:

- Három oroszországi ukránbarát zászlóalj támadást indított Belgorod, Brjanszk és Kurszk régiókban egy rajtaütés keretében, amelynek célja, hogy a két éve tartó háborút, ha csak rövid időre is, de orosz földre hozza.

A Szibéria, az Oroszország Szabadsága Légió és az RDK zászlóaljak tagjai olyan felvételeket tettek közzé, amelyek legalább egy harckocsival és más páncélozott járművekkel támogatott szárazföldi támadást mutattak.

A videókon látható volt, ahogy a csapatok átgázolnak az orosz határellenőrző pontokon. Az Oroszország Szabadsága Légió azt állította, hogy elfoglalta a Kurszki területen található Tetkino városát, és az ukránbarát erők felvételeket is közzétettek katonákról, akikről azt állították, hogy orosz foglyok.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a támadásokat visszaverték, de bizonyítékokkal nem szolgált. Az oroszországi Kurszk város iskolái online tanításra álltak át - közölték a helyi hatóságok.

- Ukrajna hétfő éjszaka és kedd reggel folyamán a háború egyik legnagyobb, határokon átnyúló drón- és rakétatámadása során orosz energetikai létesítményeket vett célba. Az egyik támadás egy olajfinomítót ért Nyizsnyij Novgorod régióban,

amely Oroszország összes finomított nyersolajának közel 6%-át termeli. Egy másik támadás egy olajraktárat ért Orjol városában.

- A Pentagon mintegy 300 millió dollár értékben szállít fegyvereket Ukrajnának, miután költségmegtakarítást talált a szerződésekben - jelentette be a Fehér Ház. Az utánpótlás az elnöki lehívási felhatalmazás (PDA) alapján történik, amelynek értelmében felszereléseket küldenek Ukrajnába, majd szerződéseket írnak alá a pótlások megrendelésére.

- Miközben az amerikai képviselőházban elakadt az ukrán segélycsomag, a képviselőházi demokraták aláírásokat gyűjtenek egy "mentesítési petícióhoz", amellyel megkerülhető a házelnök,

Mike Johnson, aki megakadályozza, hogy döntsenek az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros csomagról.

Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke kedden figyelmeztette Johnsont, hogy "emberek millióinak sorsa" és "ezrek élete" múlik azon, hogy Johnson engedélyezi-e a szavazást. "Ez nem valami politikai csetepaté, amely [csak] az amerikai politikai színtéren számít. Ha Johnson nem hoz pozitív döntést, az ezrek életébe fog kerülni. Ezért személyes felelősség terheli" - mondta Tusk, miután ő és Andrzej Duda lengyel elnök a Fehér Házban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel.

- Orosz rakéta csapódott be két lakóházba a közép-ukrajnai Krivij Rih városában kedden, három ember meghalt, és legalább 38-an megsebesültek, köztük 10 gyermek. 

- Az uniós országok közel állnak ahhoz, hogy megegyezzenek az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyalapról - közölték diplomaták. Az Európai Békefenntartási Eszköz visszatérítést ad az EU-tagállamoknak a más országokba küldött lőszerekért.

- A francia törvényhozók támogatták az Ukrajnával kötendő biztonsági megállapodást, miután a vita során mély megosztottság mutatkozott Emmanuel Macron Kijevvel kapcsolatos politikájával kapcsolatban.

Az Ukrajnával kötött 10 évre szóló biztonsági paktumban Párizs kötelezettséget vállal arra, hogy több fegyvert szállít, katonákat képez ki és akár 3 milliárd euró katonai segélyt küld. Feszült vita után a francia törvényhozók nagy többséggel támogatták a paktumot.

- Dánia egy új katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, amely Caesar tüzérségi rendszereket és lőszert tartalmaz, mintegy 336,6 millió dollár értékben.

- Lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép kedden a Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovo régióban 15 emberrel a fedélzetén - idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot. 

- Több ezren vonultak kedden a szlovák főváros, Pozsony utcáira, hogy kifejezzék támogatásukat Ukrajna mellett, és tiltakozzanak Robert Fico szlovák kormánya ellen, amely a bírálók szerint Vlagyimir Putyint támogatja.