Nyugdíj: ők járnak a legjobban – itt a legjobb nyugdíjasnak lenni

Elemzések2024. márc. 13.D.J.

Egy skandináv országban élnek a legjobb körülmények között az idősek.

A nyugdíj története nem vezet túl messzire, hisz a legelső széles körben bevezetett rendszer alig több mint 130 éve indult el. Eredetileg még az 1880-as években, a német kancellár Otto von Bismarck állt elő azzal az ötlettel, hogy a 70 év felettieknek adjanak állami nyugdíjat.

Mivel ezt a kort akkoriban csak kevesen töltötték be, a kedvezményezettek köre viszonylag kicsi volt.

Azóta a nyugdíj szinte a világ minden országában gyökeret eresztett. Viszont arra a kérdésre, hogy napjainkban melyik országban a legjobb az időseknek nehéz egyértelmű választ adni.

A világ egyik legnagyobb vagyonkezelő cége a Natixis mégis nekifutott a témának. Évről évre kiadnak egy nyugdíjasrangsort, melynek összeállításánál többek közt azt is nézik, hogy az egyes országokban miként alakul az idősek életminősége, egészsége és anyagi jóléte.

A kutatásuk alapján az egész világon Norvégiában a legjobb nyugállományba vonulni. Ezen a ponton érdemes pár szót ejteni a skandináv ország állami nyugdíjalapjáról, mely még a 90-es években jött létre.

Azt a nyereséget fektetik be, amely a tengeri gáz- és olajkitermelésből folyik be. A nyugdíjalapnak közel kilencezer cégben van érdekeltsége szerte a világban. Csak tavaly úgy 213 millió dollárral gazdagodtak. Az alap vagyona 2023 végén elérte az 1600 milliárd dollárt.

Negyven év szükséges

A skandináv államban hivatalosan a nyugdíjkorhatár 67 év, de bizonyos feltételek mellett már 62 évesen abba lehet hagyni a munkát.

Norvégiára jellemző, hogy a várható élettartam még a pandémia idején is emelkedett. A szociális hálójukon már csak azért is kicsi a nyomás, mert a munkanélküliségi rátájuk roppant alacsony: 3,8 százalékon áll.

A teljes garantált nyugdíj azoknak jár, akik 16 éves koruk felett legalább negyven évig tartózkodtak az országban.

Európa az élen

A Natixis ranglistáján a dobogó másik két helyén Svájc és Izland áll. A sorban őket követi Írország, Luxemburg és Hollandia. Az első hat helyen végig európai országok sorakoznak. A top 10-be csak két olyan állam került be, amely nem az öreg kontinensen található: Ausztrália és Új-Zéland.

Ausztráliában egyébként épp tavaly politikai hullámokat vetett, amikor a kormány felvetette, hogy korlátozni akarják a nyugdíjalapokhoz a hozzáférést, mert azt akarják, hogy kevesebben vegyenek ki pénzt a megtakarításaikból még a nyugdíjazásuk előtt.

Top 10 ország a Natixis nyugdíjas indexe alapján

Ország

Index

Norvégia

83

Svájc

82

Izland

81

Írország

80

Luxemburg

79

Hollandia

79

Ausztrália

78

Új-Zéland

77

Németország

76

Dánia

76

A Natixis mellett persze más társaságok is igyekeznek utánajárni, hogy hol a legjobbak a körülményei a nyugalmazottaknak. Egy kanadai gyökerekkel bíró cég a Mercer például több mint 50 mutató mentén vizsgálódott és az eredményük szerint Hollandia áll a legjobban. Náluk a nyugdíjrendszer három pilléren áll.

Aki nyugállományba vonult az kap állami nyugdíjat bár ez rendszerint a havi összegnek csak egy kisebb részét teszi ki. Erre jön rá a foglalkoztatói nyugdíj és az önkéntes magánnyugdíj.

Tavaly az Allianz is készített a témában egy jelentést, amelyben 75 országot vizsgáltak és arra jutottak, hogy az „elefánt a szobában” a nyugdíjkorhatár.

Sok helyen lehet finomítani és javítgatni, de ahol a korhatárhoz nem mernek hozzányúlni ott hamar bekövetkezhetnek a bajok, hisz a társadalmak gyakorlatilag mindenhol egyre jobban elöregednek.