Háború: Putyin bosszúra készülhet - Moszkva nyomására új sereg gyülekezik a határon

Hírek2024. aug. 26.D.J.

Ez történt az ukrán háború 914-dik napján:

- Az ukrán erők akár három kilométerre is előrenyomulhattak az oroszországi Kurszk térségében, és ellenőrzésük alá vontak két további települést - mondta Zelenszkij esti beszédében.

- Ukrajna vasárnap felszólította Fehéroroszországot, hogy vonja vissza a közös határon állomásozó, jelentős mennyiségű fehérorosz haderőt. Az ukrán külügyminisztérium óva intette Fehéroroszországot attól, hogy Moszkva nyomása alatt „tragikus hibákat” kövessen el.

A minisztérium szerint a határon lévő csapatok között fehérorosz különleges erők és korábbi Wagner zsoldosok is vannak.

A közlemény szerint a felszerelésük között harckocsik, tüzérség, légvédelmi rendszerek és mérnöki eszközök is vannak. Hangsúlyozták: Ukrajna „soha nem tett és nem is fog tenni semmilyen barátságtalan lépést a fehérorosz nép ellen”. 2022-ben Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök megengedte, hogy orosz csapatok állomásozzanak Fehéroroszországban, mielőtt azok az év februárjában megkezdték volna az ukrajnai inváziót.

- Egy Reuters hírügynökségnek dolgozó brit férfi meghalt a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában egy szállodát ért támadásban - közölte a hírügynökség. Ryan Evans, aki biztonsági tanácsadóként dolgozott az ügynökségnek, meghalt, miután szombaton egy rakéta csapódott be a Hotel Sapphire szállodába, ahol egy hatfős csapat tagjaként tartózkodott.

Az ügynökség két újságíróját kórházban kezelik, egyikük súlyosan megsérült - közölték. Evans, aki korábban brit katona volt, 2022 óta dolgozott a Reutersnek.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint a szállodát egy orosz Iszkander rakéta találta el, egy olyan ballisztikus rakéta, amely akár 500 km-es távolságból is képes csapást mérni. „Egy átlagos városi szállodát semmisített meg az orosz Iszkander” - mondta vasárnap esti beszédében. Oroszország több mint egy éve bombázza a frontterületeken lévő szállodákat.

- Oroszország vasárnap támadásokat indított Észak-, Kelet- és Dél-Ukrajna ellen, amelyekben legalább négy ember meghalt és 37 megsebesült - közölték a helyi hatóságok. Az éjszakai támadások célpontjai Ukrajna frontvonalban lévő régiói, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Donyeck voltak - árulta el az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

„A rakéták többsége nem érte el célját” - állítja a légierő.

- Donald Trump volt amerikai elnök a Zelenszkijjel folytatott beszélgetésben jelezte, hogy támogatja Ukrajnát, és azt mondta, hogy meg akarja állítani az Oroszországgal folytatott háborút - mondta az ukrán elnök indiai újságíróknak.