Háború: Putyin feje most főhet - az oroszok egyik büszkeségét kilőtték

Hírek2024. feb. 24.D.J.

Ez történt az ukrán háború 729-dik napján:

- Az ukrán erők pénteken lelőttek egy orosz kémrepülőgépet - közölte a légierő főnöke. Mykola Olescsuk tábornok megköszönte az ukrán katonai hírszerzésnek, hogy segítettek a sikeres akcióban.

Az ukrán média olyan felvételeket közölt, amelyeken állítólag az a hatalmas tűz látható, amely azután keletkezett, hogy a nagy harci repülőgép lezuhant az Azovi-tenger keleti partján fekvő Krasznodar régióban.

Az orosz hadsereg nem kommentálta a hírt, de a krasznodari régió sürgősségi tisztviselői azt mondták, hogy egy repülőgép zuhant le a térségben, anélkül, hogy azonosították volna azt.

Több orosz katonai blogger is megerősítette a gép vesztét. Ez lenne a második ilyen repülő, amelyet Ukrajna alig több mint egy hónapon belül lelőtt.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy a fegyverszállításokról szóló döntéseknek "prioritást kell élvezniük".

Az invázió 2022. február 24-i kezdetének évfordulója alkalmából nyugati vezetők, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője is látogatást tesz, de az összkép továbbra is bizonytalan Kijev számára, mivel az amerikai kongresszus blokkolja a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, és késik az ígért európai szállítmányok érkezése.

- Orosz drónok pénteken már második egymást követő éjszaka támadták Ukrajna fekete-tengeri kikötőjét, Odesszát. Egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek - közölte a régió kormányzója.

Összesen hatan haltak meg és 12-en sérültek meg különböző ukrajnai régiókban 24 óra alatt. 

- Az ukrajnai Dnyipro délkeleti városában egy orosz drón csapódott be egy lakóházba, és a péntekre virradó éjszaka végrehajtott kereső- és mentőakció két halottat talált. A legfelső két emelet megrongálódott - közölte Szerhij Liszak, a terület kormányzója.

- Az Egyesült Államok és az EU pénteken újabb szankciókat hozott Oroszországgal szemben a háború második évfordulója és Alekszej Navalnij Kreml-kritikus múlt heti halála kapcsán. Washington mintegy 600 új szankciót vetett ki Oroszországra és háborús gépezetére.

Az EU több külföldi vállalatot is szankciókkal sújtott, és több orosz tisztviselőt, köztük az igazságszolgáltatás tagjait és helyi politikusokat is célba vett.

- Kanada további szankciókat jelentett be 10 személy és 153 szervezet ellen Oroszország "illegális és indokolatlan inváziója" miatt.

- Chuck Schumer, az amerikai szenátus többségi vezetője meglepetésszerű ukrajnai látogatásán egyenesen felszólította Mike Johnson házelnököt, hogy adjon zöld utat a 95 milliárd dolláros nemzetbiztonsági csomagnak, amely az ostromlott országnak nyújtott segélyt is magában foglalja.

Schumer pénteken Lvivben azt mondta, hogy "a történelem súlya" Johnson vállát nyomja. Schumer és négy másik demokrata szenátor találkozott Zelenszkijjel és más tisztviselőkkel.