A Netflixen nézzen végre valami jót - mutatjuk mit érdemes

Elemzések2024. feb. 24.D.J.

A legnépszerűbb streaming szolgáltatón nem egyszerű igazán jó filmekbe vagy sorozatokba botlani, ezért adunk némi mankót: összegyűjtöttünk pár címet, amit érdemes megnézni.

Az utolsó királyság (The Last Kingdom)

Az utóbbi pár évben se szeri se száma nem volt a vikingekkel foglalkozó alkotásoknak. Elég csak a legdrágább dán filmre a Redbad-re, a nagysikerű Vikingek sorozatra, a Japánban készült Vinland Saga-ra vagy a sajátos Hamlet feldolgozásra Az Északira gondolni.

Az utolsó királyság is ebbe a sorba tartozik és néhány elemében alaposan kitűnik a tömegből.

A főhős Uhtred szásznak született, de vikingek nevelték fel. Bár ez elsőre roppant érdekesnek hangzik, valójában a mellékszereplők viszik el a hátukon a szériát.

A politikai intrikákon keresztül betekintést nyerünk a vérzivataros IX. századba, amikor Angliát lerohanták az északi seregek. Ez az a fajta sorozat, ami az elején évadról évadra egyre csak jobb lett. Ahogy a wessexi király Alfréd drámáját megírták azt még talán Shakespeare is megirigyelte volna.

A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)

Bár túl volt a hetvenen Martin Scorsese, amikor a tőzsdevilág egyik szélhámosáról készített filmet, mégis olyan fiatalos erő duzzad ebben a moziban, hogy az alkotás majd szétcsattan tőle.

Bár az egész három órás nincs egy unalmas perc, de még egy álmosító pillanat se benne.

Pont azért, mert minden kockája egy élmény szinte nehéz elhinni, hogy a jelentős része improvizáció volt. A filmet nézve néha csak azt nehéz eldönteni, hogy nevessünk vagy inkább csak elszörnyedjünk, ahogy elkezdenek peregni előttünk a tőzsdevilág életképei.

Érdekes adalék, hogy amikor a filmben kokaint szívnak a szereplők valójában B-vitamint szippantottak fel. Viszont abból annyit, hogy az egyik színész Jonah Hill végül emiatt betegedett le.

Az elit alakulat (Band of Brothers)

Meglepő fordulat volt, amikon nem is olyan rég az HBO sorozata a Netflix felületén landolt. Ez a 2001-es széria igazi modern klasszikus. A maga idején ez volt a legdrágább TV sorozat a világon. A II. világháború nyugati frontját ilyen hatásosan talán azóta se sikerült bemutatni. 

Nem véletlen, hogy több ponton is megidézi a Ryan közlegény megmentését. A film rendezője Steven Spielberg a sorozat készítésénél is ott bábáskodott. 

Annyira figyeltek a korhűségre, hogy a forgatókönyvírásba második világháborús veteránokat is bevontak. Ha ők úgy látták, hogy valami nem elég reális, akkor azt kihúzták a sztoriból.

Jellemző, hogy azon az imdb-n, ahol már egy 8-as pontszám is egészen jónak számít, Az elit alakulatot 9,4-re értékelték a felhasználók, méghozzá több mint félmillió szavazat alapján.

Konspirációs korporáció (Inside Job)

Ha épp se drámára, se kacifántos történetre nem vágyunk, csak egyszerüen nevetni szeretnénk egy kicsit és nem idegenkedünk az animációs sorozatoktól, akkor érdemes próbát tenni a Netflix szériájával, amelyben szinte minden összeesküvés elmélet igaz.

Nem volt holdraszállás, az emberiséget gyíkemberek irányítják, Amerikában nincs demokrácia, mert mindent a háttérhatalmak irányítanak.

Pont egy ilyen titkos társaságról szól a széria, amelynek igazán nincs mély mondanivalója vagy érzelmi mélysége. Csupán mosolyt akar csalni az arcunkra. Ebben viszont jeleskedik.