Háború: Putyin siettetné az orosz győzelmet - azt is elárulta milyen eszközökkel

Hírek3 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 939-dik napján:

- Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön azt mondta, hogy Oroszország a győzelem biztosítása érdekében az idén mintegy tízszeresére, vagyis közel 1,4 millió darabra növeli a katonai drónok gyártását. Mint hozzátette: a harctéri győzelem a drónokon múlhat.

Putyin azt állította, hogy Oroszország szinte hetente tesz érdemi előrelépéseket a dróntechnológiák fejlesztésében.

- Ukrajna offenzívája az orosz határ menti Kurszk térségében mintegy 40 ezer orosz katonát terelt el a frontvonaltól - közölte Zelenszkij csütörtökön.

- Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy erői elfoglaltak egy Heorhiivka nevű falut, a Donyeck keleti részén. Egy népszerű ukrán katonai blog szerint a falu valóban orosz kézben van. Zelenszkij esti videóbeszédében azt mondta, hogy az ukrán erőknek „sikerült csökkenteniük a megszállók támadási potenciálját a Donyeck térségében”, bár a helyzet a legsúlyosabb támadásoknak kitett területeken továbbra is nehéz.

- Az orosz erők csütörtökön légicsapást mértek egy idősek otthonára az ukrajnai Szumi városában - közölték ukrán tisztviselők. Az északi városra mért nappali támadás során egy orosz irányított bomba egy ötemeletes épületet talált el. Egy ember meghalt és 12 megsebesült - közölte a belügyminisztérium. Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy mentőcsapatok ellenőrzik, hogy vannak-e emberek a romok alatt.

A minisztériumi poszt mellett megosztott helyszíni képek a kimenekített idős betegeket mutatták, akik szőnyegeken és takarókon feküdtek a földön.

- Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója szerint az elektromos hálózat elleni támadások valószínűleg megsértették a humanitárius jogot.

- Zelenszkij a jövő héten találkozik Joe Bidennel és Kamala Harrisszel a Fehér Házban, ami valószínűleg az utolsó ilyen látogatása lesz az amerikai választások előtt. Zelenszkij a szeptember 26-i látogatás során várhatóan megosztja az amerikai vezetőkkel az Oroszországgal folytatott háború befejezésére irányuló „győzelmi tervet”. Kijev attól tart, hogy egy második Donald Trump-elnökség lazíthat az Egyesült Államok Ukrajnával szembeni elkötelezettségén. Zelenszkij egy külön bejelentésben közölte, hogy találkozni fog Trumppal is.

- Ramzan Kadirov, az oroszországi Csecsen Köztársaság nagyhatalmú vezetője csütörtökön azzal vádolta meg Elon Muskot, hogy hatástalanított egy Tesla Cybertruckot, amelyet állítólag a múlt hónapban kapott a milliárdostól.

- Az Egyesült Államok csütörtökön szankciókat vetett ki egy öt csoportból és egy személyből álló hálózattal szemben, mert lehetővé tették az Oroszország és Észak-Korea közötti kifizetéseket, amelyek Phenjan fegyverprogramjához kapcsolódtak - közölte a pénzügyminisztérium.

- Az indiai fegyvergyártók által eladott tüzérségi lövedékeket az európai vásárlók Ukrajnába irányították, és Új-delhi a moszkvai tiltakozások ellenére sem avatkozott be - állítja 11 indiai és európai kormányzati és védelmi ipari tisztviselő, valamint a Reuters az elérhető vámadatok elemzése alapján.

A források és a vámadatok szerint több mint egy éve folyik a lőszerek szállítása Ukrajna Oroszország elleni védelmének támogatására.

- A Reuters által csütörtökön látott pénzügyminisztériumi levél szerint Németország közel 400 millió euró további katonai segélyt hagy jóvá Ukrajnának.

- Oroszország csütörtökön megnyitotta a tárgyalást egy 18 éves lány ellen, aki egy XIX. századi ukrán verset ragasztott egy szoborra, hogy így tiltakozzon Moszkva ukrajnai offenzívája ellen. Daria Kozyreva akár öt év börtönbüntetésre is számíthat.