Háború: Putyin terve alaposan besült - az orosz területek egyre nagyobb veszélyben vannak

Hírek2024. júl. 17.D.J.

Ez történt az ukrán háború 874-dik napján:

- Oroszország kénytelen volt lezárni 14 határ menti falut a Belgorod régióban az ukrán támadások miatt. „Július 23-tól 14 olyan lakott településre korlátozzuk a bejutást, ahol a műveleti helyzet rendkívül nehéz” - közölte Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.

Vlagyimir Putyin májusban szárazföldi offenzívát indított az északkeleti Harkiv régió ellen, amelynek célja szerinte egy puffer-övezet létrehozása volt a belgorodi régió védelmére, de ehelyett Ukrajna részéről folyamatos ágyúzás és dróntámadások érik a térséget, amelyeknek gyakran vannak halálos áldozatai,

miközben az orosz sikerek a Harkiv régióban korlátozottak.

- Az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov kedden megköszönte az orosz erőknek, hogy elfoglalták Urozhaine falut az ukrajnai kelet-donyecki régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium. Ukrajna hivatalosan nem nyilatkozott Urozhaine sorsáról, míg nem hivatalos ukrán bloggerek szerint az ukrán erők átadták az ottani ellenőrzést. 

- Az Ukroboronservice ukrán állami vállalat és a Sellier & Bellot cseh fegyvergyártó cég lőszergyárat tervez Ukrajnában - közölte kedden Denys Shmyhal, az ukrán miniszterelnök. A megállapodást Shmyhal prágai látogatása alkalmával írták alá.

- Az ukrán parlament megszavazta az energetikai berendezések, például generátorok, napelemek és energiatároló rendszerek importjára kivetett adók és vámok eltörlését. Az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz rakéta- és dróntámadások miatt millióknak kell szembenézniük a hosszabb áramkimaradásokkal.

Ukrajna a rendelkezésre álló termelőkapacitásának mintegy felét elvesztette.

- Észtország, Lettország és Litvánia bejelentette, hogy megszakítják a szovjet örökségből származó elektromos hálózati kapcsolataikat Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal. „Fél éven belül nemcsak az orosz és a fehérorosz elektromos hálózatról fogunk leválni, hanem az utolsó megmaradt villanyvezetékeket is leszereljük” - mondta Rokas Masiulis, a litván állami hálózatüzemeltető, a Litgrid vezetője. 

- A Nemzetközi Valutaalap egy csoportja kedden kezdett tárgyalásokat ukrán tisztviselőkkel. Az IMF idén 3 milliárd dollárt bocsátott Ukrajna rendelkezésére a 15,6 milliárd dolláros, kiterjesztett alapkeretnek nevezett program keretében. Az ukrán pénzügyminisztérium szerint a megbeszélések középpontjában a program ötödik felülvizsgálata és a következő 1,1 milliárd dolláros részlet felszabadítása áll.

A parlament költségvetési bizottságának vezetője szerint Ukrajnának legalább 9,8 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell szembenéznie az idén.