Háború: rakétaesőt zúdítanak az ukránokra - egyre súlyosabb a helyzet keleten

Hírek2024. máj. 1.D.J.

Ez történt az ukrán háború 797-dik napján:

- A Harkivot ért orosz csapásokban legalább egy ember meghalt és kilenc megsebesült kedden - közölte a regionális kormányzó. Az orosz határ közelében fekvő Harkiv orosz bombázása az elmúlt hetekben fokozódott. A Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) kedden arról számolt be, hogy az 1,4 milliós északkelet-ukrajnai városban egyre romlik a helyzet.

A lakosság rendszeres légitámadásoknak van kitéve. A szervezet szerint, a város mostanában rendszeresen szenved "súlyos áramkimaradásoktól, a víz- és fűtésellátás megszakításaitól, valamint a villamosok teljes leállásától".

Az IRC szerint a közelmúltbeli támadások "jelentős károkat okoztak a polgári infrastruktúrában, és a helyi lakosság körében jelentősen megnövekedett az áldozatok száma. „Éjjel-nappal szólnak a légiriadó szirénák"

- Egy 98 éves ukrajnai asszony úgy menekült el az orosz megszállás alatt álló területről, hogy majdnem 10 kilométert gyalogolt egyedül, papucsban és bottal. Lidia Stepanivna Lomikovska elszakadt a családjától és egyedül ment tovább, miután úgy döntöttek, hogy elhagyják a frontvonalban fekvő Ocheretyne városát.

- Az oroszok által megszállt Krím ukrán támadás alá került - közölték a Moszkvába települt hatóságok. Állítólag amerikai Atacms rakéták csapódtak be a térségbe.

- Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin elmondta, hogy arra ösztönzi a Patriot rakétarendszerekkel rendelkező országokat, hogy adományozzák azokat Ukrajnának. Az Európai Unió több országa is rendelkezik ilyen rendszerekkel, köztük Spanyolország, Görögország, Németország, Hollandia, Lengyelország és Svédország. Zelenszkij korábban azt mondta a NATO-tagoknak, hogy országának legalább hét további Patriot vagy más nagy teljesítményű légvédelmi rendszerre van szüksége.

- Lengyelország nem fogja megvédeni azokat az ukrán bevándorlókat, akik a sorozás elöl menekültek el - mondta Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes az állami televíziónak.

- Norvégia 7 milliárd koronával, összesen 22 milliárd koronára növeli az Ukrajnának nyújtott katonai és polgári segélyt az idei évre.

- A kijevi hatóságok kedden megkezdték egy szovjet emlékmű lebontását, amely az orosz-ukrán barátságot ünnepli. A kőszobrokat egy kijevi múzeumba szállítják. A 2022-ben kezdődött invázió óta a kijevi hatóságok már korábban leszedtek két bronzszobrot, amelyek egy ukrán és egy orosz munkást ábrázoltak a közelben. "Ezt meg kell tenni" - mondta Aljona Javorivszka, 32 éves pszichológus, kijevi lakos.

Nem értem, hogyan állhat itt még mindig egy ilyen emlékmű

- mondta a Guardian-nek. Oleksandr Severyn, egy 32 éves tűzoltó azonban úgy véli, hogy az eltávolítás "helytelen", és a hatóságoknak inkább a hadseregre kellene költeniük a pénzt.