Háború: retteghetnek az oroszok - újfajta fegyvereket üzemeltek be az ukránok

Hírek2023. ápr. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 406-dik napján:

- Az északi hadműveleti zónában már hadrendbe állították az Egyesült Államok által Ukrajnának adott Avenger típusú légvédelmi rakétarendszereket - számolt be szerdán Szerhij Najev, a Donyec-medencei fronton harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka. 

Kifejtette, hogy a rakétarendszerek képesek rövid hatótávolságú mobil légvédelmet biztosítani a polgári infrastruktúra és az ukrán erők számára robotrepülőgépek, drónok, valamint alacsonyan haladó repülők és helikopterek ellen. Megjegyezte, hogy az Avenger alkalmas az iráni gyártású Sahid kamikaze drónok hatékony felderítésére és megsemmisítésére is.

- Az ukrán elnök azt mondta, hogy a csapataik nehéz helyzetben vannak a keleti Bahmut városában. Hiába volt, hogy előre tudtak nyomulni az orosz csapatok visszaszorították őket. Ha esetleg fent áll majd a veszély, hogy a katonákat bekerítik, akkor Kijev meg fogja hozni a „megfelelő” döntéseket – mondta Volodimir Zelenszkij.

- A világ vezetőinek nem szabad az ukránok feje fölött tárgyalni a békéről, Oroszországtól csak a csapatok teljes kivonását követelhetik Ukrajna területéről - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

- Csehországban jelenleg 325 742 ukrán menekült él rendkívüli tartózkodási engedéllyel, amely az egészségügyi, a szociális és az oktatásügyi rendszer igénybevételére, valamint munkavállalásra jogosít fel - közölte szerdán a cseh belügyminisztérium.

- Az ukrán vezérkar sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a keleti fronton az ukrán erők megsemmisítettek egy K-52-es orosz helikoptert.

A vezérkar esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők szerdán több mint negyven orosz támadást vertek vissza.

- KTO Rosomak típusú páncélozott harcjárművek és egyéb hadifelszerelés szállításáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá szerdán Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Csehország további mintegy 600-700 millió korona (9900 - 11 550 millió forint) értékben küld a közeljövőben hadianyagot Ukrajnának - közölte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter szerdán Prágában, miután a témáról Petr Pavel államfővel egyeztetett.

- Nyugati különleges szolgálatok vesznek részt az orosz területen elkövetett ukrán terrortámadásokban - jelentette ki Vlagyimir Putyin, aki szerint az Egyesült Államok színes forradalmakat támogató politikája provokálta ki a jelenlegi ukrajnai válságot.

- A NATO-tagországok egyetértenek abban, hogy történelmi hiba lenne, és mélyreható következményekkel járna, ha Kína katonailag támogatná Oroszországot az ukrajnai háborúban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

- Legalább két helyi lakos életét vesztette, és négy megsérült, amikor az orosz erők tüzet nyitottak a Donyeck megyei Olekszijevo-Druzskivka településre - közölte szerdán Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegramon.

- További támogatásáról biztosítja Ukrajnát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) - közölte Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója Kijevben szerdán.

- Lezuhant egy ukrán katonai drón a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közvetlen közelében - tájékoztatta a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget szerdán az erőmű biztonságáért felelős orosz alegység parancsnoka.