Háború: Brutális orosz veszteségekről számolnak be ukrán források

Hírek2023. ápr. 9.Sz.A.

Megerősítik az ukrán katonai védelmi vonalakat a fehérorosz és az orosz határ mentén - jelentette be az ukrán védelmi minisztérium - olvasható a The Guardian napi hadiösszefoglalójában.

- Több mint 30 ukrán gyerek térhetett vissza családjához, miután jogtalanul Oroszországba hurcolták őket - jelentette be a Save Ukraine nevű szervezet. A gyerekeket orosz katonák vitték el Herszon és Harkiv régióból, és több hónapig nem láthatták szüleiket - közölte a szervezet.

- Oroszországnak minden bizonnyal nem sikerült megbénítania és tönketennie Ukrajna elektromos hálózatát a tél folyamán - mondta a brit védelmi minisztérium a legfrissebb hírszerzési jelentésekre hivatkozva. Korábban napi szinten rengeteg találat érte az elektromos ellátó rendszert, de a támadások intenzitása és gyakorisága március eleje óta csökkent.

- Az ukrán védelmi minisztérium adatai szerint 177 680 orosz katona vesztette életét a háborúban, és 7 020 orosz páncélost semmisítettek meg az ukrán erők.

- Ukrajna megemlékezett arról, hogy pont egy évvel ezelőtt érte rakétatámadás Kramatorszák városának vasúti pályaudvarát, az ott várakozó civilek - főként menekülő gyerekek, nők és idősek - közül 58-an életüket vesztették. 

- Egy ukrán rakétát lelőttek a Fekete-tenger felett, Feodosia városánál  - tájékoztatott az orosz fennhatóság alatt álló Krím-félsziget vezetője. Személyi sérülés nem történt.

- Indiába utazik az ukrán külügyminiszter-helyettes hétfőn, hogy humanitárius segítséget és az energia inrastruktúra kijavításához szükséges felszereléseket kérjen - olvasható a Hindu napilapban. Ez az első ukrán kormányzati látogatás Indiába az invázió kezdete óta.

- Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a Pentagonból kikerült iratok ügyében. A Twitterre és más közösségi médiafelületre kikerült bizalmas anyagok az USA, és a NATO Ukrajnának nyújtott segítségről tartalmaznak adatokat. Az iratokat akár meg is hamisíthatták, hogy dezinformációs célokra használhassák.

Amerikai kormányzati illetékesek közölték, hogy olyan katonai összefoglalókról lehet szó, amelyek a vezérkaron belül napi rendszerességgel készülnek, de nem nyilvános felhasználásra. A tájékoztatás szerint ugyan minősített adatokról lehet szó, de azok tényleges hírszerzési értéke csekély, valamint az azokban szereplő számadatokat megváltoztathatták - írja az MTI.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal főtanácsadója szerint a kiszivárogtatás mögött Oroszország áll, de a megjelent adatoknak semmi közük Ukrajna valós terveihez. Hozzátette, hogy az csak porhintés, hiszen ha Oroszország tényleg valós katonai előkészületekről szóló információhoz jutott volna hozzá, akkor az nem kerül nyilvánosságra.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban úgy reagált, hogy Oroszországnak semmi kétsége nincs afelől, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetett és közvetlen módon beavatkozik Ukrajna és Oroszország konfliktusába, és ez a beavatkozás egyre növekszik.