Háború: Hatalmas orosz veszteségek egy nap alatt

Hírek2023. márc. 20.Sz.A.

- Hszi Csinping kínai elnök Moszkvába látogat, hétfőn Vlagyimir Putyinnal tárgyal és vacsoráznak. Peking erősítené kapcsolatait Moszkvával, egyúttal nemzetközi közvetítői szerepben próbál megjelenni a 12 pontos béketervével - írja napi háborús összefoglalójában a The Guardian.

- Egy Kínában megjelentetett újságcikkben az orosz elnök régi j barátjának nevezte a kínai vezetőt, egy orosz napilapban pedig Hszi azt írta: az utazásának célja, hogy megerősítse a két ország kapcsolatait, és pragmatizmusra szólított fel Ukrajna ügyében.

- A Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs fordulópont a háborúban – mondta Volodimir Zelenszkuj ukrán elnök. A végzést egy valódi nemzetközi jogkövetkezménynek nevezte, ami után nem lehet letagadni Oroszország felelősségét az Ukrajna elleni agresszióért, amiért Moszkvának teljes felelősséget kell vállalnia.

- Putyin elnök az Azovi-tengertől nem messze fekvő Don melletti Rosztovba látogatott, ahol katonai vezetőkkel találkozott a Tassz hírügynökség jelentése szerint. Előtte Putyin az orosz haderő által elfoglalt Maiupolba és a Krím-félszigeten tett látogatást.

- Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az orosz elnök az éjszaka leple alatt ment Mariupolba, hogy elkerülje azt, hogy be kelljen mutatni az elpusztított várost.

- 40 ország igazságügyi miniszterei találkoznak Londonban, egy konferencia keretében vitatják meg, hogyan lehet segíteni a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásában. A bíróság elfogatóparancsot adott ki a múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova orosz politikus ellen ukrajnai gyermekek eltűnése miatt.

- Ukrán források új becsléseket tett közzé az orosz katonai veszteségekről: ezek szerint 163 910 orosz katona vesztette életét az invázió kezdete óta. Csak vasárnap, egy nap alatt 710 katona halt meg az összecsapásokat. Az ukrán hadsereg nyolc orosz tüzérségi rendszert is megsemmisített.

- Szakértők szerint lőszer- és robbanóanyaghiány miatt csak később tud Ukrajnának fegyvereket szállítani  több európai ország – olvasható a Financial Times hasábjain.

- Nagy-Britannia és Ukrajna digitális kereskedelemről szóló egyezményt írt alá, ami segíti a elektronikus pénzügyi rendszer és a digitális kereskedelem helyreállítását Ukrajnában.

- Alekszander Vucsics szerb elnök kritizálta a Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, amely szerinte csak tovább húzza a háborút, nehezíti a fegyverszünetről szóló bármilyen tárgyalást és a konfliktus lezárását.

- Ukrajna orosz megszállása óta mintegy egymillió orosz állampolgár hagyta el Oroszországot - írja az Euronews. A kivándorlók nagy része Grúziába ment, ahová legalább 140 ezeren érkeztek Oroszországból. Nagy részük a mozgósítás elől menekült, mások a jobb megélhetés, illetve a szabadabb közélet reményében hagyták el szülőföldjüket.