Háború: Sokat gyengült az orosz haderő

Hírek2023. máj. 15.Sz.A./MTI

Franciaország egy tucat páncélozott tank küldését és ukrán katonák kiképzését jelentette be tegnap, miután tegnap Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia elnök és Volodomir Zelenszkij ukrán elnök.

Macron újabb szankciókat kért Oroszország ellen. A találkozó után kiadott sajtóközleményben a légvédelemben ígér Párizs további támogatást Ukrajnának - olvasható a The Guardian napi haditudósításában.

- Zelenszkij európai körútjának egyik állomása volt a francia főváros, ahol együtt vacsorázott Macron elnökkel az Élysée palotában, előtte pedig egy egy katonai légi báist látogatott meg Villacoublay-ban.

- Az ukrán elnök megköszönte Németországnak a legutóbb felajánlott katonai segítséget, amely a legnagyobb mértékű támogatás az orosz invázió elindulása óta. A német kormány 2,7 milliárd euró értékben új katonai csomagot jelentett be Ukrajnának a nemsokára kezdődő ellentámadás segítésére.

- Németországi útja során Zelenszkijt az európai egyesítésért járó, rangos Charlemagne díjjal tüntették ki Aachenben.

- Orosz források szerint két orosz katonai vezető is életét vesztette tegnap Bahmut városában, ahol előrenyomult az ukrán hadsereg.

- Oroszország geopolitikai értelemben elvesztett a háborút és kezd Kínának alárendelődni - fogalmazott tegnap Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint a Baltikumban is teret vesztett Oroszország, mert Ukrajna lerohanása után Svédország és Finnország is úgy döntött, hogy belép a NATO-ba - mondta az elnök az Opinion újságnak adott interjúban.

- A brit védelmi minisztérium szerint az orosz haderő kezd meggyengülni a háború kezdete óta, a hadsereg jelentős része alig kiképzett tartalékos katonákból áll, akik elavult fegyverzettel harcolnak. Sok egységen óriási a katonai nyomás.

- Az ukrán erők több mint tíz orosz állást foglaltak el vasárnap a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon.

"Változatlanul nyomulunk előre Bahmut peremvidékén. Egységeink ma több mint tíz ellenséges állást foglaltak el Bahmut külvárosának északi és déli részén, és megtisztították az Ivanyivszkij település környéki erdők jelentős részét az orosz erőktől. Különböző helyszíneken orosz katonákat ejtettek foglyul az ukrán alakulatok" - írta Maljar. 

Hozzátette, hogy Bahmuton belül továbbra is súlyos a helyzet.

Az ellenség összegyűjtötte ott minden erejét, és megpróbál előretörni, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül. A heves csaták tovább folytatódnak

- fogalmazott a miniszterhelyettes.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Bild című német lapnak adott nyilatkozatában - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett - kijelentette, hogy Bahmut az ukrán ellentámadás "előjátéka". "Ukrajna saját kezébe vette a kezdeményezést. Ez nem jelenti azt, hogy Bahmut holnap felszabadul, de a heves harcok folytatódnak, és Oroszország harci képessége tovább romlik. Tágabb értelemben Bahmut az ellentámadás előjátéka. Ez az az ajtó, amely megnyitja Ukrajna előtt az utat egy sikeres ellentámadás megindításához" - fejtette ki Podoljak.

Arra a kérdésre, mikor kezdődik az ukrán ellentámadás, Podoljak azt válaszolta, hogy "nemcsak egy eseményről van szó, amely ma kezdődött és holnap véget ér, hanem sok műveletről, több száz akcióról, amelyek közül néhányat már el is kezdtek végrehajtani" - írja az MTI.