Nyomulnak előre az ukránok Bahmutnál

Hírek2023. máj. 14.MTI

Az ukrán erők több mint tíz orosz állást foglaltak el vasárnap a Donyeck megyei Bahmutnál - közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon.

"Változatlanul nyomulunk előre Bahmut peremvidékén. Egységeink ma több mint tíz ellenséges állást foglaltak el Bahmut külvárosának északi és déli részén, és megtisztították az Ivanyivszkij település környéki erdők jelentős részét az orosz erőktől. Különböző helyszíneken orosz katonákat ejtettek foglyul az ukrán alakulatok" - írta Maljar. 

Hozzátette, hogy Bahmuton belül továbbra is súlyos a helyzet. "Az ellenség összegyűjtötte ott minden erejét, és megpróbál előretörni, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül.

A heves csaták tovább folytatódnak" - fogalmazott a miniszterhelyettes.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Bild című német lapnak adott nyilatkozatában - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett - kijelentette, hogy Bahmut az ukrán ellentámadás "előjátéka". "Ukrajna saját kezébe vette a kezdeményezést. Ez nem jelenti azt, hogy Bahmut holnap felszabadul, de a heves harcok folytatódnak, és Oroszország harci képessége tovább romlik. Tágabb értelemben Bahmut az ellentámadás előjátéka. Ez az az ajtó, amely megnyitja Ukrajna előtt az utat egy sikeres ellentámadás megindításához" - fejtette ki Podoljak.

Arra a kérdésre, mikor kezdődik az ukrán ellentámadás, Podoljak azt válaszolta, hogy "nemcsak egy eseményről van szó, amely ma kezdődött és holnap véget ér, hanem sok műveletről, több száz akcióról, amelyek közül néhányat már el is kezdtek végrehajtani".

Megjegyezte, hogy az orosz logisztikai támogatás intenzív ukrán ágyúzása csökkenti az orosz hadsereg képességeit.

"A donyecki régió egyes részein kisebb helyi sikerek már vannak" - jegyezte meg a tanácsadó.