Durván visszaesett az építőipar, a megrendelések harmadával csökkentek

Hírek2023. máj. 15.Növekedés.hu

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9,8, a februárihoz képest 1,2%-kal csökkent az építőipari termelés volumene idén márciusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az új szerződések több mint 30 százalékkal estek vissza. Az építőiparban az árak több mint 22 százalékkal emelkedtek.

2023 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is - írja a KSH.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 13,2, az egyéb építményekéé 1,6%-kal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,2%-kal kisebb volt a februárinál. Az I. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 24,1%-kal nőttek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületek építéséé 13,2, az egyéb építményekéé 1,6%-
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 0,9, a speciális szaképítésben 4,6%-kal kisebb lett a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 31,8%-kal esett vissza a 2022. márciusi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 3,6%-kal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,1%-kal visszaesett.

Az építőipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumenindexei

  • Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.
  • 2023 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 9,2%-kal csökkent.
  • Az építőipar ágazatain belül az első negyedévben az előző év azonos időszakihoz mérten a leginkább, 25,5%-kal a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben, az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 23,8 és 22,0%-kal nőttek az árak.
  • Az áremelkedéseket elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.
  • Az építőipar árai 4,8%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.