Háború: százával gyilkolták le az ukránokat

Hírek2023. ápr. 14.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 414-dik napján:

- A csütörtöki hadijelentést ismertető Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett veszteségét 470 főben nevezte meg, akik közül mintegy 300 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el.

- Az Európai Unió felvette az orosz Wagner csoportot és a RIA FAN nevű médiacsoportot az Ukrajna területi egységét, önállódását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelősekkel szemben bevezetett szankciós listájára - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.

- Nagyon súlyos, véres harcok folynak Bahmutért, ezért korai még az ostromlott város teljes bekerítéséről beszélni - jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat orosz alapítója.

- Az FBI Massachusettsben letartóztatott egy 21 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy felelős az Egyesült Államok titkosított védelmi iratainak a kiszivárogtatásáért.

- Norvégia kiutasítja az orosz nagykövetség 15 tisztviselőjét, akik állításuk szerint titkosszolgálati tisztek voltak.

- Románia, Moldova és Ukrajna közös nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszországot az Ukrajna elleni "törvénytelen, brutális katonai megszállásért", illetve a Moldova és más államok elleni "megfélemlítő, hibrid taktikai műveletekért".

- Szerbia nem adott el, és a jövőben sem fog eladni fegyvereket Ukrajnának, és nincs olyan dokumentum, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítaná - szögezte le Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön a közép-szerbiai Raskában, ahol koszovói szerbekkel tárgyalt.

- Lengyelország az amerikai Abrams harckocsik európai karbantartó- és szolgáltatóközpontja szeretne lenni, amire jó esély mutatkozik - jelentette ki egyesült államokbeli hivatalos látogatásán a lengyel miniszterelnök.

- A Fekete-tenger soha nem lesz a "NATO tengere", helyette meg kell maradnia az együttműködés és a kölcsönhatás tengerének valamennyi part menti állam számára - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

- Meg kell büntetni az Ukrajnában elkövetett orosz bűntetteket, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg az 1940-es katyni mészárláshoz hasonló borzalmak - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön, a katyni vérengzés áldozatainak emléknapján.

- Az Európai Bizottság jóváhagyta az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben megemelkedett energiaköltségekkel szembesülő vállalkozások támogatására irányuló

1 milliárd euró (mintegy 379 milliárd forint) összegű magyar programot - tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

- Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból, és visszahívja a pénzintézettől a kormányzati delegáltakat - értesült a Világgazdaság. Az internetes gazdasági portál csütörtöki cikkében azt írja: a kormány szerdán úgy döntött, hogy a bankban való részvétel értelmetlenné vált, miután az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a budapesti székhelyű pénzintézetet és annak három vezetőjét, köztük Laszlóczki Imrét, a bank magyar alelnökét.

- Tavaly február óta az Oroszországi Föderáció a 11-ik helyről az idén februárra a 46-ik helyre esett vissza Németország árubeszállító partnereinek a ranglistáján a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtöki jelentése alapján.