Háború: százával vesztik el a harci eszközöket az ukránok

Hírek2023. jún. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 489-dik napján:

- Ukrajna az ellentámadásának kezdete, június 4-e óta 259 harckocsit és 780 páncélozott járművet veszített - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden katonatiszteket fogadott a Kremlben.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a támadásokkal próbálkozó ukrán hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy 600 embert veszített, közülük mintegy 325-öt a Donyec körzetében vívott harcokban.

A megsemmisített katonai objektumok között nevezett meg egyebek között egy vezetésipontot, egy kommunikációs központot és két lőszerraktárt.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni jogtalan háborúja elmélyítette a megosztottságot Oroszországban - jelentette ki a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján azt mondta: a Wagner orosz katonai magánvállalat június 24-i lázadásának elfojtása megmutatta, hogy Ukrajna szövetségesei továbbra sem becsülhetik alá Oroszországot, továbbra is támogatniuk kell Kijevet.

- Az orosz erők rakétacsapása Kramatorszkban csapást mért a város központjában lévő népszerű bevásárlóközpontra. A bevásárlóközpontban volt a Ria, egy népszerű, haditudósítók által látogatott étterem.

- Az orosz erők szisztematikusan kínozták a háború kapcsán őrizetbe vett ukrán civileket, több mint 70-et közülük kivégeztek - közölte kedden az ENSZ emberi jogi hivatala.

- Július 1-jével megszűnik Ukrajnában a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett országos karantén és veszélyhelyzet, amely 2020 márciusa óta volt érvényben - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök.

- Megrovásban részesítette az ukrán kormány Vitalij Klicskót, Kijev polgármesterét és az ukrán főváros több kerületi közigazgatási vezetőjét a kijevi óvóhelyek átvizsgálásakor talált hiányosságok miatt - hozta nyilvánosságra kedden Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

- Az Európai Unió azt követően, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus és humanitárius partnerek útján már nyújtott segítséget Ukrajnának a Nova Kahovka-i gátszakadás hatásainak kezelésére, 500 generátort küld a Lengyelországban tárolt rescEU-készletből az érintett dél-ukrajnai régióba - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

- A Wagner katonai magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta, tavaly május óta egy év alatt 86 milliárd 262 millió (több mint 339 milliárd forintot) rubelt fizetett ki a részére - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök, aki azt is elmondta:

a Wagner katonai magánvállalat lázadásának elfojtásában részt vevő katonák gyakorlatilag polgárháborút akadályoztak meg Oroszországban.

- A Wagner vezér Prigozsin kedden magángépén Fehéroroszországba repült száműzetésbe, miközben Moszkva azt állította, hogy a félkatonai erő a csoport sikertelen felkelése után beleegyezett a fegyverek átadásába.

- A Wagner-csoport csapatainak Fehéroroszországba történő áthelyezése negatív jelzés Lengyelország felé - jelentette ki Andrzej Duda elnök.

- A múlt hét végi oroszországi események bebizonyították a NATO keleti szárnya megerősítésének a szükségességét és helyességét - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában sajtótájékoztatón.

- Moszkvába látogat szerdán és csütörtökön Matteo Zuppi bíboros, az ukrajnai háború lezárása érdekében közvetíteni próbáló vatikáni békemisszió vezetője - jelentette be kedden a Vatikán.

- Orbán Viktorral közölt interjút kedden a Bild című német lap. Mint a miniszterelnök elmondta, lehetetlen megnyerni egy háborút Oroszország ellen olyan módon, ahogyan az ukránok a fronton harcolnak és ahogyan "támogatjuk őket pénzügyileg, információval és eszközökkel". "Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező."