Háború: színt vallott a NATO-vezér - ukrán vereségek a láthatáron

Hírek2023. dec. 4.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 648-dik napján:

- Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmeztetett: a nyugati katonai szövetségnek készen kell állnia az ukrán frontról érkező rossz hírekre.

"Támogatnunk kell Ukrajnát jó és rossz időkben egyaránt" - mondta. Putyin győzelme nemcsak Ukrajna számára lenne tragédia, hanem a többi szövetségesre nézve is veszélyt jelentene – jelentette ki Stoltenberg.

Észrevételeit akkor tette, amikor a nyugati szövetséges épp az Ukrajnának nyújtandó lőszer- és pénzügyi támogatásról vitáznak, Moszkva pedig növeli csapatainak a létszámát. Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá, amely mintegy 170 ezerrel, összesen 1,3 millióra növeli az orosz katonák számát.

Stoltenberg felszólította a NATO-tagokat, hogy fokozzák a lőszergyártást, és sajnálkozott az európai védelmi ipar széttagoltsága miatt.

"Nem tudunk olyan szorosan együttműködni, ahogyan kellene" - mondta, és arra sürgette a kormányokat, hogy tekintsenek túl nemzeti érdekeiken.

- Volodimir Zelenszkij elnök "heves harcokról" számolt be több tucatnyi fronthelyszínen, a legsúlyosabbak a keleti Marjinka, Avdijivka és Bahmut városokban voltak, de súlyos harcokról számolt be Harkiv körzetében és délen is. "Brutális" csapások záporoztak az "épületekre, utcákra, kórházainkra" Herszonban – mondta.

- Ukrajna közölte, hogy legalább három ember meghalt és négy megsebesült a legutóbbi orosz ágyúzásban. A donyecki régióban a főügyészség közlése szerint egy 69 éves nő a helyszínen meghalt, egy 70 éves nő pedig lőtt sebeket szenvedett Kosztyantyinivka városában.

- David Cameron brit külügyminiszter szerdán Washingtonba utazik. Ez lesz az első látogatása az Egyesült Államokban, amióta a múlt hónapban elfoglalta ezt a posztot.

- Ukrajna vizsgálatot indított, mivel az orosz erők állítólag két fegyvertelen ukrán katonát "kivégeztek", épp amikor megadták magukat. Videófelvételek mutatták az ukrán katonák utolsó pillanatait, amint kijöttek az Avdijivka város közelében lévő lövészárkukból.

Az egyikük a levegőbe emelte a karját, mielőtt mindkettőjüket közelről lelőtték.

Az orosz katonai vezetés októberben kezdett nagyszabású offenzívát Avdijivka ellen, és közel két hónapja próbálja bekeríteni a várost. Eddig nem sikerült áttörést elérni, a gyalogság és a páncélozott járművek hatalmas veszteségei ellenére.

- Két frontszakaszon két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők, a harcokban mintegy 815 ukrán katona esett el vagy sebesült meg az elmúlt nap folyamán - közölte hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 300 főt, Donyeck térségében szenvedte el az ukrán fél.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett az ukrán légvédelem Vosztok irányító és figyelmeztető központjának egy földalatti parancsnoki központját Dnyipro környékén, két üzemanyag- és egy lőszerraktárt, két páncélozott harcjárművet,

egy HIMARS-rakétát, két földi célpontok megsemmisítésére átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát és nyolc drónt.