Háború: Szuperrakétákat ad Franciaország Ukrajnának

Hírek2023. júl. 12.Sz.A.

A litvániai NATO-csúcstalálkozón nem adtak időpontot Ukrajna csatlakozására, de több fegyverszállításról tettek bejelentést a szövetségesek. Franciaország nagy hatótávolságú Scalp rakétákat szállít Kijevnek.

A NATO-csúcstalálkozón nem jelöltek ki időpontot és útitervet Ukrajna csatlakozásának időpontjával kapcsolatban, a szövetség szerint akkor fog csatlakozni Kijev, amikor a szövetségesek erről egyezségre jutnak,  és a feltételek adottak - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Ettől függetlenül továbbra is támogatják Ukrajnát többek között a demokráciát és a biztonságot érintő reformok terén -áll a közös NATO közleményben.

Ukrajna addig nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg a háború le nem záródott, de akkor sem automatikus lesz a tagfelvétel.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csalódottságának adott hangot a csatlakozási útiterv hiánya miatt, abszurdnak nevezte, ha nem ajánlanák fel Ukrajna számára a NATO-tagságot.

- Két orosz katonatisztet futás közben lelőttek a dél-oroszországi Krasznodar városában: egyikük sorozótiszt volt, a másik pedig tengeralattjáró panancsnokként szolgált az orosz hadseregben, az orosz FSZB biztonsági szolgálat szerint egy 64 éves férfit őrizetbe vettek a támadás kapcsán.

- Herszon megyében egy asszony életét vesztette rakétatámadásban, két lakos súlyos sérüléseket szenvedett.

- A brit kormány kedden bejelentette, hogy 64,6 millió dollár értékben ad javításokhoz szükséges katonai felszerelést, illetve segítséget egy ukrajnai katonai rehabilitációs központ kialakításában.

- A livániai NATO-csúcstalálkozón a G7 államok arról is egyeztetnek, hogy Challenger2 utánpótlást, és több mint 70 harci és logisztikai járművet adnak Ukrajna számára.

- Rishi Sunak brit kormányfő szerint Ukrajnának joga van arra, hogy NATO-tag lehessen, és a szövetség tartja magát a 2008—as Bukaresti megállapodáshoz, amelyben elviekben megegyeztek Kijev későbbi csatlakozásáról.

- Franciaország nagy hatótávolságú Scalp rakétákat szállít Ukrajnának, hogy az ukrán erők védekezésben segíthessen – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök.

Mint mondta, Franciaország több fegyvert szállít Ukrajnának, miközben tartja magát ahhoz a doktrínához, hogy Ukrajnának joga van megvédenie saját területét.

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint ha Ukrajna bevet kazettás bombákat a háború során, akkor az orosz hadsereg is ugyanezt fogja tenni.

- Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Oroszország nukleáris retorikája veszélyes, de a Fehéroroszországba telepítendő taktikai atomfegyverek bejelentése óta nem látható változás az orosz atomfegyverek alkalmazásában.

- Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kritizálta a NATO-csúcstalálkozót, amiért Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat ad Kijevnek. Svédország NATO-csatlakozásának negatív következményei lesznek Oroszország biztonsága szempontjából. Moszkva ugyanúgy fog reagálni a csatlakozásra, mint Finnország esetében.

- Odesszát támadó öngyilkos drónokat semmisített meg az ukrán légvédelem, 26 dróntámadásból kettő jutott be a város légterébe, és károkat okoztak a kikötőben, ahol tűz ütött ki.