Háború: Tiltott bombákat szállítana Ukrajnának Washington

Hírek2023. júl. 7.Sz.A.

Se Oroszország, se Ukrajna ne használjon úgynevezett fürtbombákat, az Egyesült Államok pedig ne szállítson ilyen fegyvereket az ukrán hadsereg számára – hívta fel a figyelmet a Human Right Watch emberjogi szervezet - írja a Guardian.

A fürtbombák a levegőben robbannak fel, és nagy mennyiségű kisebb bombát bocsátanak ki, amelyek egy nagyobb szóródnak szét. Pontatlanságuk miatt sokkal nagyobb az úgynevezett járulékos veszteség, vagyis egy-egy támadásban sokkal több civil lakos is az életét veszíti. Ráadásul sokszor nem is robbannak fel azonnal, hanem csak évekkel később.

A fürtbombákat először a második világháborúban használták, 2008-ban 120 ország betiltotta a használatukat. Az erről szóló egyezményt azonban nem írta alá sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem pedig Ukrajna, legutóbb a szíriai háborúban is bevezetettek fürtbombákat, a Human Rights Watch akkor is tiltakozását fejezte ki.

A fürtbombák állítólag szerepelnének az Ukrajnának szánt legújabb amerikai katonai segélycsomagban. A fürtbombákat mind az orosz mind az ukrán fél már többször használta a háború során.

Kijev az amerikai Kongresszus képviselőit sürgette, hogy gyakoroljanak nyomást a Fehér Házra a fürtbombák küldésével kapcsolatban, mert hatékony fegyvernek bizonyulnak az orosz hadsereg elleni védekezésben.

A Fehér Ház szerint megfontolják a bombák küldését, de a Reutersnek nyilatkozó tisztviselők szerint valószínűleg a pénteken bejelentendő csomagban szerepelni fognak ezek az új fegyverek is.

A fürtbombák rengeteg civil áldozatot okoztak mindkét oldalon a Human Right Watch friss jelentése szerint. Amerikai tisztviselők szerint a mostani fürtbombákban már sokkal kisebb a csak később felrobbanó bombák aránya, amely a legtöbb nem szándékos civil áldozatot okozza.

Tavaly az orosz haderő által elfoglalt Izium városánál használtak ukrán erők fürtbombákat, és a halálos áldozatok között nagyon sok ukrán civil is volt, akkor több mint 8 lakos vesztette életét, és 15 ember súlyosan megsérült.

Az orosz oldalon is már többször bevetették a bombákat, a támadások miatt az ENSZ-nél tiltakozott az emberjogi szervezet. Az ENSZ több esetben is bizonyítottnak látta, hogy mindkét hadviselő fél használja a fürtbombákat.