Háború: Több ezer tonna fegyvert adott le a Wagner magánhadsereg

Hírek2023. júl. 13.Sz.A.

A Wagner zsoldoshadsereg több ezer tonna fegyverzetet adott át az orosz reguláris hadseregnek – közölte az orosz védelmi miniszter. Moszkva törekvése, hogy betagozzák a zsoldosokat az orosz hadseregbe.

A magánhadsereg több mint 2000 katonai felszerelést adott át, többek között tankokat és 2500 tonna lőszerkészletet - írja a Guardian.

A fegyveres lázadás után Putyin bejelentette, hogy feloszlatják a hadsereget, amelynek tagjai vay belépnek az orosz hadsereg kötelékébe, vagy távozhatnak Fehéroroszországba.

A NATO-tagság nélkül is teljes támogatást kap a szövetségesektől Ukrajna – jelentette be Joe Biden amerikai elnök a NATO-csúcstalálkozón, egyúttal gyávának nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Szerinte az orosz elnök alábecsülte a NATO határozottságát, és a NATO külpolitikai egységét nevezte első számú politikai feladatnak.

Konkrét biztonsági garanciákat kapott Ukrajna, a függetlensége óta ez az első alkalom, hogy biztonsági alapokat tudnak építeni – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szokásos esti videójában. Nagyon fontosnak nevezte a NATO csúcstalálkozón elhangzottakat, amely a G7-ek szintjén nyújt biztonságot az országnak.

- Minden kétséget eloszlattunk, hogy Ukrajna NATO-tag lesz-e. Az lesz – mondta.

- Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint Ukrajna részéről egy kis hálát szeretnének látni, amiért a nyugati roszágoktól ilyen sok támogatást kapnak. Wallace mindezt arra válaszolva mondta, hogy Zelenszkij elégedetlenségének adott hangot, amiért Ukrajna még nem kapott menetrendet a NATO-csatlakozáshoz.

- Rishi Sunak brit kormányfő szerint az ukrán elnök több alkalommal is háláját fejezte ki a segítségért, beleértve a brit parlamentben tett felszólalását is. Tudom, hogy az elnök és az ukrán nép is hálás Nagy-Britanniának – mondta Sunak, aki ezzel elhatárolódott Ben Wallace megjegyzésétől.

- Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy nem érti Wallace megjegyzését, mert személyesen is kifejezték hálájukat a miniszternek.

A G7 országok közleményben fejezték ki, hogy támogatják Ukrajnát, valamint minden segítséget megadnak, hogy Kijev az euro-atlanti cstalakozási törekvésekhez szükséges reformokat teljesíteni tudja.

A G7 tagállamok biztonsági és gazdaásgi segítséget is nyújtanak Ukrajnának, beleértve a modern katonai felszereléseket, hírszerzési forrásokat és a katonai kiképzést.

Cserébe elvárják a demokrácia, a jogállam, az emberi jogok, a média szabadság iránti elkötelezettséget, és a gazdasági fenntartható pályáját, valamint a demokratikus civil kontrollt a hadsereg felett.

- Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Svédország NATO-csatlakozása csak ősszel kerül a török parlament elé, a ratifikálás előtt Svédország egy olyan menetrendet ad át Ankarának, amely tartalmazza, milyen menetrendet követnek a terrorizmus elleni fellépésben.António Guterres ENSZ főtitkár szorgalmazza Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, hogy minél hamarabb hosszabbítsák meg a napokban lejáró Fekete-tengeri gabonaegyezményt, amely Ukrajnából biztonságos folyosót alakított ki a gabona exporthoz.

Jelenleg az utolsó két hajót rakodják meg Odesszában, a megállapodás július 17-én jár le.