Háború: terrortámadásra készültek az ukránok?

Hírek2023. máj. 26.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 456-dik napján:

- Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat csütörtökön közölte, hogy megakadályozott egy terrortámadást, amelyet az ukrán titkosszolgálatok május elején, a győzelem napjának előestéjén kíséreltek meg elkövetni úgy, hogy aláaknázzák a leningrádi és a kalinyini atomerőmű távvezetékeinek több mint harminc oszlopát.

A tájékoztatás szerint a cél a reaktorok működésének leállítása volt.

- Oroszország tagadta, hogy tűz ütött ki a moszkvai védelmi minisztériumban, miután a közösségi média felhasználói és az állami Tass hírügynökség jelentése szerint a mentőszolgálatokat hívták az épülethez. A Tass eredetileg csütörtökön kora reggel arról számolt be, hogy tűz ütött ki a minisztériumban,

később azonban a minisztérium közölte, hogy nem volt tűz.

- Az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Fehéroroszországba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

- Az F16-os vadászrepülők ügye Ukrajna számára hosszú távú kérdés, jelenleg a földi légvédelem az ország védelmének leghatékonyabb módja - közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

- A Wagner megkezdte a kivonulást Bahmutból a hátországi táboraiba - közölte Jevgenyij Prigozsin, a katonai magánvállalat alapítója. Prigozsin közölte, hogy a Bahmut elfoglalásában kulcsszerepet játszó zsoldoscsoport július 1-jéig fogja átadni állásait, valamit lőszerkészleteit és egyéb ellátmányát az orosz hadseregnek.

Azt hangoztatta, hogy a Wagner fegyveresei pihenni fognak és haditechnika szervizelésével fognak foglalkozni.

- Az USA szerint a Wagner-csoport más országokon például Malin keresztül próbálja elrejteni a katonai felszerelések beszerzésére irányuló erőfeszítéseit.

- Ukrajna és Oroszország fogolycserét hajtott végre: 106 foglyul ejtett ukrán katonát bocsátottak szabadon az oroszok.

- Tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztérium az általa csütörtökön bekéretett moszkvai német, dán és svéd nagykövetnek, amiért nem kapott tájékoztatást kormányuktól

a felrobbantott Északi Áramlat orosz gázexportvezetékek ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről.

- Finnország további fegyvereket és katonai felszerelést, a többi között légvédelmi rakétákat és lőszert küld Ukrajna részére mintegy 109 millió euró (40 milliárd forint) értékben - jelentette be a finn kormány csütörtökön.

- Az Európai Unió és a NATO egységesen és szolidárisan kell, hogy támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, mégpedig a háború végéig - jelentette ki Miroslav Wlachovsky új szlovák külügyminiszter.

- Az Európai Uniónak segítséget kell nyújtania az Ukrajna elleni támadás miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat megszenvedő gazdasági ágazatoknak - jelentette ki a ciprusi elnök csütörtökön Berlinben.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóüzenetében arra kérte az iráni lakosságot, hogy ne legyenek bűnrészesek egy véres orosz háborúban,

amelyben iráni önmegsemmisítő drónokat használ ukrán civilek megölésére.

- Helyt adott az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön az ellenzéki liberális Népi Szabadság Pártja (Parnasz) felszámolását célzó, az igazságügyi minisztérium által benyújtott keresetnek.

- Az uniós tagállamok kereskedelemért felelős miniszterei rendeletet fogadtak el, amely további egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbítja az Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalra vonatkozó valamennyi vám, kvóta és piacvédelmi intézkedés felfüggesztését - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

- Válaszul Svédország vele szemben tanúsított konfrontatív politikájára, Oroszország szeptember 1-jétől megszünteti göteborgi főkonzulátusának tevékenységét,

és ugyanezzel a hatállyal visszavonja hozzájárulását a szentpétervári svéd főkonzulátus tevékenységéhez.

- Hat ukrán drónnak az orosz légvédelem általi lelövéséről, illetve rádióelektronikai eszközzel történt földre kényszerítéséről számolt be csütörtök reggel a Telegram-csatornáján Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget közigazgatásának vezetője.