A Visegrádi Négyek legfőbb ügyészei közös nyilatkozatot fogadtak el

Hírek2023. máj. 26.MTI

A kiberbűnözés elleni küzdelemről, valamint a kulturális javak büntetőjogi védelméről fogadtak el szándéknyilatkozatot a Visegrádi Négyek legfőbb ügyészségei a csehországi Brnóban május 23-24. között tartott megbeszélésükön - közölte a Legfőbb Ügyészség az ügyészség honlapján.

A közleményben hangsúlyozták: a Visegrádi Négyek legfőbb ügyészségei között hosszú évek óta kiemelt fontosságú, folyamatos és zavartalan az együttműködés.

A megbeszélésen - amelynek témái a kiberbűnözés elleni küzdelem jelenlegi kihívásai, valamint a kulturális javaknak a büntetőjog eszközeivel történő védelme voltak - a Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész, Igor Stríz cseh legfőbb ügyész, Dariusz Barski lengyel főállamügyész, valamint Polt Péter magyar legfőbb ügyész által vezetett delegációk vettek részt.

A felek a találkozó végén szándéknyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy támogatják a megfelelő jogi és technikai intézkedéseket a kiberbűnözés elleni küzdelemben. Szükségesnek tartják emellett az ilyen ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés továbbfejlesztését.

A résztvevők leszögezték, hogy a kulturális javak védelme érdekében elengedhetetlen azok lefoglalásával és visszaszolgáltatásával kapcsolatos büntetőjogi együttműködés lehetőségeinek bővítése, mind az Európai Unión belül, mind a világ más államaival - áll a közleményben.