Háború: új "szuperfegyvert" vetettek be az oroszok

Hírek2023. márc. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 376-dik napján:

- Az orosz védelmi minisztérium megosztott egy videót, amelyen állítása szerint az orosz hadsereg egy "új generációs" nagypontosságú lőszert vet be a műveleti övezetben. Az eszközt egy hangár ellen vetették be, amelynek födémjét átütve a lőszer megsemmisítette az ott összegyűjtött páncélozott és egyéb járműveket.

- Az Ukrajnát támadó orosz erők "sikertelen rohamműveleteket hajtottak végre" a Donyeck megyében lévő Bahmut város és környéke ellen hétfőn - írta esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A vezérkar a jelentésben kitért arra, hogy az ukrán légierő hétfőn 12 csapást mért az orosz erők bázisaira, valamint egy légvédelmi fegyverrendszerükre. Az ukrán rakéta- és tüzérségi csapatok három orosz "koncentrációs területre" és egy légvédelmi fegyverre mértek csapást.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna elkötelezett amellett, hogy megvédje Bahmut városát, a részleges bekerítés ellenére.

- Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott az elmúlt hétvégén, és azt mondta, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat - közölte az ukrán Katonai Médiaközpont hétfőn.

"Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését” – jelentette a szárazföldi erők parancsnoka.

- Háborús bűntettnek nevezte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője hétfőn azt, hogy az országa elleni háborút folytató oroszok agyonlőttek egy foglyul ejtett, fegyvertelen ukrán katonát.

- Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter.

- Nagyságrendileg tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Bahmut városban - jelentette ki Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tanácsadója hétfőn a Rosszija 1 tévécsatornán.

- A nehéz páncélozott harcjárművekben elszenvedett veszteségek miatt az orosz hadsereg hatvan évvel ezelőtt gyártott T-62-es harckocsikat is bevet Ukrajnában - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

- Megpróbálta a gépkocsijában felrobbantani Konsztantyin Malofejevet, a Cargrad orosz médiacsoport vezetőjét, egy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat ellenőrzése alatt álló orosz szélsőséges csoport - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

- Az ukrán légierő lelőtt 13-at abból a 15 iráni gyártású kamikaze drónból, amelyeket az orosz erők hétfőre virradó éjjel indítottak Ukrajna ellen - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.