Tolonganak a vállalatok - minden várakozást felülmúló érdeklődés a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránt

Hírek2023. márc. 7.Növekedés.hu

A nagy érdeklődés miatt az EXIM Magyarország március 6-án felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor Beruházási Hitel alprogramra - olvasható az EXIM Magyarország közleményében.

Alig több mint egy hónap leforgása alatt összesen mintegy 200 milliárd forint összegű hitelkérelem érkezett be az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram beruházási konstrukciójára. Közel 160 vállalkozás jelentkezett a hitelprogramba, a beérkező igények 15%-a zöld beruházási hitelre. A várakozásokat felülmúló, hatalmas érdeklődéssel zajló Beruházási Hitelek alprogramra vonatkozó hitelkérelmek befogadását az EXIM Magyarország felfüggeszti, mivel a finanszírozási keret megtelt, néhány héten belül pedig a folyósítások is megkezdődhetnek a jelentkezési feltételeket sikeresen teljesítő vállalatok részére.

Több mint 1000 hazai vállalat jelentkezett február 1-je óta az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramra, ebből 160 vállalkozás a beruházási hitel alprogramra. Az EXIM Magyarország a hitelprogram meghirdetésekor 200 milliárd forint összegű keretet különített el a beruházási hitelkonstrukcióra, ez a keretösszeg a tegnapi nap folyamán megtelt, így a pénzintézet a további kérelmek befogadásának felfüggesztése mellett döntött annak érdekében, hogy egyetlen olyan hazai vállalat se maradjon forrás nélkül, amely már beadta igényét és megfelel az igénylési feltételeknek.

A folyósítás mielőbbi elkezdése érdekében a bank törekszik a hitelkérelmek gyors elbírálására. A már beérkezett 500 milliárd forint összértékű Forgóeszköz hiteligényekről a döntést hétfőig meghozta az EXIM Magyarország. A támogatási döntés kézhezvételét követően a kereskedelmi bankoknak a forgóeszközhitelek esetében 30, a beruházási hiteleknél 90 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére, így várhatóan március végén, illetve április elején megkezdődhet a hitelek folyósítása is.

A háború és a szankciók sújtotta környezetben a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezet és az energiaárak drasztikus emelkedése miatt szükséges volt egy olyan program elindítása, amely erre reagál és segítséget nyújt a hazai vállalatoknak, de így is minden várakozásunkat felülmúlta a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránti hatalmas érdeklődés. Azonban még nem pihenhetünk, a hitelkérelmek elbírálása folyamatosan zajlik és törekszünk rá, hogy mielőbb megszülessenek a támogatási döntések és elkezdődhessenek a kifizetések.

 – mondta Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

Az EXIM Magyarország február 1-jével összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelcsomagot, amelynek célja, hogy a turbulens gazdasági hatásoknak kitett magyar vállalatoknak gyors, kézzelfogható segítséget nyújtson rugalmas és kedvező feltételű hitelek formájában. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető, kedvezményes, fix kamatozással, amely jelentősen hozzájárul a magyar vállalkozások versenyképességéhez, egyúttal a magyar gazdaság támogatásához.