Rengeteg a halott, Bahmutot körbezárta a várost ostromló orosz haderő

Hírek2023. márc. 3.MTI, Pogár Demeter, Moszkva

Az orosz erők gyakorlatilag körülzárták Artemivszk (Bahmut) várost - közölte pénteken Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának sajtószolgálata Telegram-csatornáján közzétett videóban. Ukrán források cáfolták Prigozsint.

"A Wagner katonai magánvállalat egységei gyakorlatilag körülzárták Bahmutot, csak egy út maradt" - mondta Prigozsin a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett, egy feltehetően bahmuti lapos háztetőn felvett, sisakban és repeszálló mellényben elmondott, lövések morajától kísért üzenetében.

A felvételen felszólította Zelenszkijt, hogy hagyjon szabad elvonulást a várost védő öregeknek és fiataloknak. Két foglyul ejtett tizenévest és egy ősz szakállú férfit be is mutatott.

Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán katonai egységek ellátása szempontjából.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 640 halottban és sebesültben határozta meg.

A tábornok szerint közülük a Donyeck körzetében vívott harcokban mintegy 210-en, Liman térségében pedig több mint kétszázan estek el.

Konasenkov a megsemmisített ukrán eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Szu-24-es repülőgépet, két harckocsit, egy lengyel Krab típusú önjáró löveget és egy kommunikációs központot.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója hazudott arról, hogy a fegyveresei által állítólag bekerített, donyecki régióbeli Bahmut városában tartózkodik - írta pénteken az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ.

Prigozsin rögzített egy videófelvételt, amelyben azt állítja, hogy Bahmutot körülvették az orosz erők - emlékeztetett a központ, rámutatva arra, hogy a videót viszont nem Bahmutban, de még csak nem is a város környékén rögzítették, mivel - tudomásuk szerint - Prigozsint személyi testőrsége biztonsági okokból nem engedi őt oda.

A központ szerint a videót Paraszkovijivka faluban rögzítették, amelynek elfoglalását az orosz hadsereg február 20-án jelentette be.

A központ a videót provokációnak és a megszállók félretájékoztatási kampánya részének minősítette, amelynek szerinte az a célja, hogy pánikot keltsen a lakosság körében.

Emlékeztettek arra, hogy Prigozsin nem először színlelte, hogy az első vonalban van, valójában viszont a hátországban tartózkodott. Januárban például egy volodimirivkai barlangból közölt fényképet, és azt állította, hogy a szoledari sóbányáknál van, ahol akkor harcok folytak - fűzte hozzá a központ.