Háború: Ukrajna kemény csapásra készül

Hírek2022. szept. 30.D.J.

Ez történt az ukrán háború 218-dik napján:

- Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan pénteken írja alá azokat a rendeleteket, amelyeknek az értelmében négy megszállt ukrán régiót - Herszont, Zaporizzsját, Donyecket és Luhanszkot – Oroszországhoz csatolják. Az ENSZ-főtitkár figyelmeztette Oroszországot, hogy az ukrán régiók bekebelezése „veszélyes eszkalációt” jelentene.

- Ukrajna „nagyon kemény” választ fog adni arra, ha Oroszország megpróbálja feldarabolni az országot – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- A megszállt területeken az ukránoknak azt mondták, hogy szombattól igazolványt kell kérniük a megszálló hatóságoktól.

- Az északkeleti Lyman városában az orosz erők veresége már a küszöbön állhat – állítja a washingtoni székhellyel működő Háborús Tanulmányok Intézete. Alekszandr Petrikin, a város oroszbarát vezetője elismerte, hogy a helyzetük kezd egyre nehezebbé válni.

- Az ukrán erők kiűzték az orosz csapatokat az északkelet-ukrajnai Kupianszkot kettéválasztó folyó keleti partjáról.

- Miután Putyin részleges mozgósítási parancsa után az oroszok tömegesen kezdtek menekülni a szomszédos országokba, Finnország bejelentette, hogy lezárják a határaikat az orosz turisták előtt.

- A független Levada Center közvélemény-kutatása szerint az oroszok több mint fele félt vagy szorongott, miután Putyin elrendelte a mozgósítást.

- Több szabotázs-akció is érhette az Oroszországból induló Északi Áramlat gázvezetékeket. A NATO minderre elszánt választ ígért.

- Az üzemeltető szerint hétfőn valószínűleg megszűnik a gázszivárgás a sérült Északi Áramlat 1 vezetékből.

- A Kreml szerint az Északi Áramlatnál történt incidensek „terrorcselekménynek” tűnnek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint valószínűleg egy külföldi állam a felelős. Az orosz külügyminisztérium azt állította, hogy az incidens egy olyan övezetben történt, amelyet az amerikai hírszerzés az ellenőrzése alatt tart.

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette a nyolcadik Oroszország elleni szankciócsomagot.

A részletekről a jövő heti EU-csúcstalálkozó előtt születhet megállapodás. Magyarország előre jelezte: az energetikai szankciókat nem fogja támogatni.

- Oroszország fokozta az iráni eredetű „kamikaze” drónok használatát Ukrajna déli részén, többek között a déli Odessza és a közeli Mikolajiv város ellen is.

- Oleg Gyeripaszka, Oroszország egyik leghatalmasabb oligarchája ellen büntetőjogi szankciók megsértése miatt emelt vádat az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma.