Döbbenetes mennyiségű fegyvert küldött Európa Ukrajnába – kifogyhatnak a készletek

Elemzések2022. szept. 9.Dajkó Ferenc Dániel

Az EU külügyi biztosa szerint elkezdett kifogyni Európa a fegyverekből, az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok miatt. Az uniós tagállamok valóban rengeteg fegyvert küldtek Ukrajnába. A régi keleti blokkból származó fegyvereken túl csúcskategóriás modern eszközöket is szállítottak. Önjáró lövegek, partvédelmi rakéták, légvédelmi rendszerek és harckocsik is voltak a szállítmányokban. Egy közepes országot fel lehetett volna fegyverezni az eddigi transzferekből. Számba vettük mennyi fegyvert küldött Ukrajnába az EU.

Kiürülnek az európai készletek

Komoly figyelmeztetést közölt szeptember 5-én hétfőn Josep Borrell, az Európai Unió külügyi biztosa. Az egyes tagállamok fegyver tartalékai az Ukrajnának küldött katonai segélyek következtében jelentősen megcsappantak az uniós tisztviselő szerint, így szükség lenne a készletek feltöltésére.

A legtöbb tagállam katonai készletei, nem mondanám, hogy kimerültek, de nagymértékben megcsappantak, mert jelentős kapacitást biztosítottunk az ukránok számára. Ezt fel kell tölteni. A feltöltés legjobb módja, ha ezt közösen tesszük. Így olcsóbb lesz

- fogalmazott Josep Borrell. 

A külügyi biztos szavai önmagukban is példátlanok, hiszen sokáig egy uniós közös fegyverbeszerzés teljesen elképzelhetetlen lett volna, így az, hogy egy magas rangú uniós tisztviselő ilyen kijelentést tesz, komoly változásokra hívja fel a figyelmet. Hogy végül ténylegesen lesz-e valamilyen fegyverbeszerzés az persze kérdéses, de már önmagában a felvetés is újszerű, még akkor is ha az utóbbi időszakban egyre gyakrabban napirendre kerül az uniós hadsereg kérdése.

Az uniós biztos kijelentése azonban az EU esetleges militarizálódása mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy vélhetően sokkal-sokkal több fegyvert küldött a háborúba Európa, mint azt elsőre gondolnánk. Épp ezért utána jártunk, hogy az egyes uniós tagállamok mennyi fegyvert, katonai eszközt szállítottak az ukránok számára.

A gigantikus amerikai és brit szállításokról sokat hallani, az európai transzportokról azonban valahogy kevesebb szó esik, lévén külön-külön kisebbek az uniós tagállamok (kivéve Lengyelországot) szállítmányai, mindent összevetve azonban kiderül, hogy valójában tetemes mennyiség hadianyagot küldtek az uniós országok. Pontos számokat persze lehetetlen mondani, hiszen nyilván nem árulnak el minden részletet a fegyver szállításokról az egyes országok, így sok a bizonytalanság, nagyságrendileg azonban viszonylag jól meghatározható a transzferek mértéke.

Az Európai Unió tagállamai által Ukrajnába szállított fegyverek

Lengyelország

200 darab T-72 harckocsi, páncéltörő fegyverek, aknavetők, lőszerek, drónok, 18+54 darab AHS Krab önjáró löveg

Szlovákia

Sz-300 légvédelmi rendszer, 11 darab MÍG-29, 8 darab Zuzana önjáró löveg, egyéb felszerelések

Csehország

hadianyag több milliárd cseh korona értékben, T-72 harckocsik, BMP-1 harcjárművek, helikopterek, páncéltörő fegyverek

Lettország

Stinger MANPADS, drónok

Észtország

Javelin páncéltörő rakéták, tüzérségi lövegek, tankelhárító aknák, rombolópuskák, kézilőfegyverek

Litvánia

Bayraktar TB-2 harci drónok

Szlovénia

Kalasnyikov gépkarabélyok lőszerrel

Horvátország

gyalogsági fegyverek

Franciaország

18 darab Caesar önjáró löveg, nagyszámú Mistral légvédelmi rakéta, MILAN páncéltörő rakéták

Németország

nehézfegyvereket, köztük 30 darab Gepard légvédelmi gépágyú, egy IRIS-T légiharcrakéta-indító berendezés, segítség más országok szállításaihoz, 100 darab Pzh 2000 eladása

Hollandia

12 darab Pzh 2000 önjáró löveg, 200 darab Stinger MANPADS

Olaszország

küldtek fegyvert, ám a részletek ismeretlenek

Spanyolország

szállító járművek, légvédelmi rakéták

Görögország

szovjet harckocsik, lőszerek, rakéta sorozatvetők, 400 darab Kalasnyikov

Portugália

lőszer, éjjelátó szemüveg, kézigránát, golyóállómellény

Finnország

1500 páncéltörő rakéta, több ezer kézifegyver lőszerrel

Svédország

10 ezer darab páncéltörő rakéta

Dánia

2700 darab páncéltörő rakéta, HARPOON partvédelmi rakétarendszer

Lengyelország

Az Európai Unión belül a legtöbb fegyvert egyértelműen Lengyelország küldi Ukrajnának. Mi több a lengyelek az USA után a második legjelentősebb támogatói az ukránoknak. Ennek oka csak részben az ukránok iránti szimpátiában keresendő. Sokkal inkább a rendkívül fagyos lengyel – orosz viszonnyal magyarázható. Történelmi okokból Lengyelország Oroszországot tartja a legnagyobb ellenségének, illetve a legjelentősebb biztonságpolitikai kockázatnak is az orosz terjeszkedést tekintik. Épp ezért nem meglepő, hogy az ukrajnai háború kapcsán is teljesen Oroszországgal szemben határozta meg a politikáját Varsó. Ez pedig jócskán megmutatkozik a fegyverszállítmányokban. A lengyelek több mint 200 harckocsit küldtek eddig az ukránoknak, ami még akkor is tetemes mennyiség, ha hozzávesszük, hogy ezek elsősorban a Varsói Szerződés idejéből megmaradt járművek, vélhetően a T-72-esek valamilyen változatai. Ez persze az ukrán katonák számára abból a szempontból még némileg előny is, hogy ki vannak képezve az ilyen típusú harckocsikra. Emellett nagy mennyiségben küldött Varsó páncéltörő kézifegyvereket, aknavetőket, lőszereket, drónokat Ukrajnának.

A megközelítőleg 230 darab T-72-es leszállításával kapcsolatban persze annyit érdemes megjegyezni, hogy más NATO tagállamok kárpótolják a lengyeleket az elküldött harckocsikért. Az Egyesült Királyság például Challenger 2 típusú harckocsikat ígért Lengyelországnak.

Azonban talán a harckocsiknál is izgalmasabb, hogy Lengyelország a legfejlettebb tüzérségi lövegeinek a nagyrészét is Kijevnek adja. A lengyel kormány első ízben 18 darab AHS Krab önjárólöveget adományozott Ukrajnának, majd további 54 darab eladásáról döntött. Mindezt úgy, hogy összesen 80 darab Krab-al rendelkezik a lengyel hadsereg. A vételár egy jelentős részét uniós forrásból fedezik az ukránok.

Szlovákia

Más közép-európai országok is fontosnak látták, hogy fegyvert küldjenek Ukrajnának. Magyarország északi szomszédja, Szlovákia is úgy döntött, hogy rendkívüli támogatást nyújt a hadban álló ország számára. A szlovák fegyver adományok azért érdekesek mert olyan kategóriájú eszközöket adtak át az ukránoknak, amilyet más országok nem tettek. Szlovákia ugyanis Ukrajnának ajándékozta a szlovák légvédelem gerincét adó Sz-300 típusú légvédelmi komplexumait. Mindez azért is különösen érdekes, mert a szovjet gyártmányú Sz-300-asok átadására elvileg engedélyt kellett volna kérnie a szlovákoknak Oroszországtól. Természetesen ezt nyilván nem tették meg és ezt az orosz külügy nem is hagyta szó nélkül. Fontos kiemelni, hogy Szlovákia nem marad légvédelem nélkül. Hollandia és Németország Patriot ütegeket ad kölcsön Szlovákiának, addig amíg megkapja a saját tulajdonú Patriot ütegeit.

Az Sz-300-as rendszer átadásánál is megdöbbentőbb azonban, hogy Szlovákia a 11 MIG-29-esből álló teljes vadászgépflottáját az ukrán haderőnek ajándékozta. A MIG-ek helyett Szlovákia amerikai F-16-osokat fog rendszeresíteni. Amíg azok megérkeznek a cseh és a lengyel légierő őrzi Szlovákia légterét.

Ha pedig mindez nem lenne elég Szlovákia további legalább 100-200 millió amerikai dollár értékben adott át katonai felszereléseket az ukránoknak, valamint 8 darab szlovák gyártmányú Zuzana típusú önjárólöveget eladott Kijevnek.

Csehország

Csehország is a legnagyobb fegyverszállítók közé tartozik. A cseh kormány nem tette közzé sem az Ukrajnába küldött fegyverek pontos listáját, sem a támogatásra fordított pénzek pontos összegét, de annyit lehet tudni, hogy több milliárd cseh koronás összegről van szó és saját bevallásuk alapján azonban Ukrajna 4-5 legnagyobb hadianyagszállítói közt vannak. Lakossági közadakozásból egyébként további 1-2 milliárd cseh korona gyűlt össze Ukrajna számára. Csehország sokféle hadianyagot küldött a megtámadott országnak, köztük T-72-es harckocsikat és BMP-1-es gyalogsági harcjárműveket, valamint páncéltörő fegyvereket, sőt helikoptereket is. Ezekre az eszközökre pedig hatalmas szüksége van az ukrán hadseregnek.

Balti országok

A balti államok is rengeteg katonai segélyt biztosítottak az ukránoknak. Összeségében több száz millió dolláros értékben. Lettország esetében például tudható, hogy nagy mennyiségben küldtek Stinger típusú vállról indítható légvédelmi rakétákat és hozzá tartozó rakétaindítókat, valamint drónokat is. Észtország Javelin vállról indítható páncéltörő rakétákat, tüzérségi lövegeket, tankelhárító aknákat, rombolópuskákat, kézilőfegyvereket küldött. Litvániában pedig közadakozásból gyűjtöttek össze egy nagyobb összeget, hogy török Bayraktar TB2 típusú harci drónokat vásároljanak Ukrajnának.

Balkán

A Balkánról Szlovénia és Horvátország is küldött fegyvert. Szlovénia elsősorban Kalasnyikov gépkarabélyokat és ahhoz való lőszert, Horvátország pedig különböző gyalogsági fegyvereket adományozott az ukránoknak.

Franciaország

Az unió nagy országai is küldtek hadianyagot Ukrajnába.

Franciaország nagyon jelentős szállítmányokat küldött. Eddig 18 Caesar típusú modern önjáró lövegről, nagyszámú Mistral légvédelmi rakétáról és hozzá tartozó indítóállványról, és szintén nagy mennyiségű MILAN páncéltörő rakétáról biztosan lehet tudni.

Németország

Míg a franciák többnyire szívesen küldtek fegyvert Ukrajnába, addig ez a németekről nem teljesen mondható el. Németország eleinte vonakodott csatlakozni a katonai támogatást nyújtók táborába. Végül mégis a fegyvertranszferek elindítása mellett döntött a német szövetségi kormány. Németország eddig legalább 1,4 milliárd euró összegben küldött különböző fegyvereket, köztük nehézfegyvereket is, ezek között szerepel 30 darab Gepard típusú légvédelmi gépágyú, illetve egy IRIS-T légiharcrakéta-indító berendezés is. Hollandiával együtt pedig 12 Pzh 2000-es önjáró löveget küldtek a háborúba. Ezenkívül Németország felajánlotta, hogy modernebb német fegyvereket ad azoknak, az országoknak, amelyek a régi keleti-blokkból származó fegyvereiket Ukrajnának ajándékozzák. Érdekesség, hogy Ukrajna a fegyvervásárlásaival az egyik német fegyvergyártó, a magyar fegyverbeszerzésekből is ismert Krauss Maffei Wegmann kapacitásait is jó időre lekötheti, ugyanis óriási darabszámban rendelt további Pzh 2000-eseket a KMW-től. Összesen 100 darabot vásároltak. Összehasonlításképp a német hadsereg birtokában is csupán 94 hadrafogható Panzerhaubitze 2000-es van.

Hollandia

Itt érdemes megemlíteni Hollandiát. A Benelux állam a fentebb említett önjáró lövegek mellett 200 Stinger MANPADS légvédelmi rakétát adományozott.

Déli államok

Olaszország is nagyobb mennyiségben küldött fegyvereket Ukrajnának, ám ezek pontos típusa, darabszáma ismeretlen.

Spanyolország esetében lehet tudni, hogy különböző szállító járműveket és légvédelmi rakétákat küldött az ukrán haderőnek. Eredetileg Leopard 2-es harckocsikat is küldött volna, ám ez a transzfer végül meghiúsult.

Görögország idős szovjet gyártmányú harckocsikat küldött Ukrajnának. Ezekért cserébe Németországtól kaphat új harckocsikat. Ezen túl különböző lőszereket, rakéta sorozatvetőket, és 400 Kalasnyikovot adtak az ukrán fegyveres erőknek.

Portugália lőszereket, éjjelátó szemüvegeket, kézigránátokat és golyóállómellényeket küldött.

Észak-Európa

Az északi tagállamok közül az épp a NATO tagságra pályázó Finnország több ezer gépkarabélyt és hozzá való lőszert, illetve legalább 1500 darab páncéltörő rakétát adott az ukránoknak. A szintén NATO tag várományos Svédország pedig nem kevesebb mint 10 ezer darab páncéltörő rakétát küldött.

Dánia is küldött 2700 páncéltörő rakétát, valamint Harpoon partvédelmi rakétarendszereket.

Jól járnak a fegyvergyártók

Összeségében ezen a listán végig tekintve látható, hogy az Európai Unió tagállamai valóban hihetetlen mennyiségű fegyvert küldtek eddig Ukrajnába. Ezzel a fegyver mennyiséggel egy közepes méretű ország haderejét gyakorlatilag a nulláról fel lehetne szerelni. Mindez teljesen alátámasztja a külügyi biztos szavait. Ennyi fegyver elajándékozása után valóban ki lehetnek ürülve az európai fegyverraktárak. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezzel a helyzettel a fegyvergyártók is nagyon jól fognak járni, amikor elkezdik újra tölteni a készleteket az uniós országok. Másik vetülete ennek, hogy ha ehhez a fegyvermennyiséghez hozzávesszük a nem uniós országok fegyverszállításait, akkor nem is olyan meglepő, hogy nehezen halad az orosz invázió. Ukrajna fegyver ellátottsága vélhetően messze felülmúlja azt a szintet, amire az oroszok számítottak.