Orbán: várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Hírek2022. szept. 30.MTI

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány 2010-ben a nyugdíjak értékének megvédését ígérte, és közben - a gazdaság teljesítményére alapozva - vissza is adta a 13. havi nyugdíjat

Ez egy megállapodás, becsületbeli ügynek is tekinti - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, "tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést".

Hozzátette: ha a nemzetgazdaság növekedése meghaladja a három és fél százalékot, akkor nyugdíjprémiumot is fizetnek.

Bár erről vita van, de szerintem ez idén be fog következni

jelentette ki Orbán Viktor a jegybank 4 százalékos növekedési prognózisára utalva.

Soros Györgytől kezdve az energiacégek nagy részvényesei "súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert" a szankciók miatt megugrott árakból - hangsúlyozta Orbán Viktor.Az energiacégek a világ legnagyobb profittal dolgozó cégei. Itt óriási erők kezdenek ilyenkor dolgozni, azért, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz - hangsúlyozta a kormányfő.

Az uniós szankciós politikát bírálva megjegyezte, hogy nincs ma ember, aki a háború gyors lezárásával számol, a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket.

Kijelentette: a legtöbb rossz politikai döntés kijavítható, "ilyen a szankciós döntés is". E politika megváltoztatása nélkül a szankciós felár "be fog épülni a gazdaságba, és itt marad velünk hosszú távon" - figyelmeztetett Orbán Viktor.

Hozzátette: ha nem érkezne Magyarországra gáz, azt négy és fél, öt hónapig nem érezné meg a gazdaság, "mert betároltunk". Megjegyezte: sokkal rosszabb helyzetben volnánk, ha Magyarország nem harcolt volna ki mentességet az Oroszországgal szembeni szankciók esetében. Akkor nem az árak miatt berzenkednénk, ami elég sok fejfájást okoz, hanem az lenne a baj, hogy nincs is energia.