Háború: Ukrajna megvezeti a világot?

Hírek2023. máj. 12.D.J./MTI

Titokban már meg is indulhatott az offenzíva az oroszok ellen. A Wagner csoport vezetője szerint Zelenszkij nem mond igazat, amikor az ellentámadás átütemezéséről beszél.

Ez történt az ukrán háború 442-dik napján:

- Az ukrán ellentámadás teljes gőzzel halad, Volodimir Zelenszkij elnök ravaszkodik, amikor az offenzíva elhalasztásáról beszél - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója. "Bahmut irányában az ukrán fegyveres erők alegységei behatolnak a szárnyakba, és sajnos néhány helyen sikerrel is járnak. Mi tovább haladunk, hogy rajtuküssünk" - mondta hangüzenetében Prigozsin.

- Ukrajnának több időre van szüksége ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen, mivel a hadseregnek továbbra is szüksége van a beígért nyugati segítségre - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC News-nak adott interjújában. "Azzal, amink van, képesek vagyunk előrenyomulni és sikeresek lehetünk, de sok embert elveszítünk.

Szerintem ez elfogadhatatlan, ezért várnunk kell. Egy kicsit több időre van szükségünk" - fogalmazott az államfő.

- Elutasította csütörtök este az ellenzéki többségű lengyel szenátus azt a törvényjavaslatot, amely egy állami vizsgálóbizottságot hozott volna létre az országra gyakorolt orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika területén az elmúlt évtizedekben.

- Az Egyesült Államok az ukrajnai gabonaexportra vonatkozó ENSZ-program meghosszabbítását sürgeti, és felszólítja Oroszországot, hogy továbbra is vegyen részt benne - közölte az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete csütörtökön.

- Az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer nem lehetett képes lelőni egy orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát az utóbbi műszaki jellemzői miatt - közölte az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ, a RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökséggel. A moszkvai tárca szerint Kijev rendszeres bejelentéseivel az orosz rakéták állítólagos elfogásáról

a Nyugat által szállított légvédelmi rendszerek lőszerkészletének túlfogyasztását próbálja igazolni.

- Az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete azzal vádolta meg az afrikai országot, hogy titokban fegyvereket juttatott Oroszországnak.

- Ben Wallace brit védelmi miniszter a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában elmondta: Rishi Sunak miniszterelnökkel egyetértésben a brit védelmi tárca úgy döntött, hogy Storm Shadow típusú rakétákat szállít Ukrajnának. A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer. A brit védelmi miniszter ismertetése szerint e rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, hosszú hatótávolságú precíziós eszköz,

amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a Himars és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

- Egy Bahmut romjai között harcoló ukrán dandárparancsnok elmondta, hogy az orosz Wager csoport az elmúlt napokban fokozták a tüzérségi támadásokat. A beszámolója szerint a zsoldos csapat nem néz szembe lőszerhiánnyal, hiába állítja az ellenkezőjét a vezetőjük.annak ellenére, hogy főnökük ennek ellenkezőjét állítja.

- Több mint hetven országból toborzott "zsoldosok" harcolnak az ukrán fegyveres erők oldalán - jelentette ki Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság elnöke.

- Az ukrajnai orosz különleges katonai művelet célja a Donyec-medencében élők megvédése volt, ezt a feladatot az orosz fél részben teljesítette, részben viszont még nagyon távol van a teljes megvalósítástól - hangsúlyozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.