Háború: Ukrajna most visszavág - sorra lövik ki az orosz gépeket

Hírek2024. márc. 1.D.J.

Ez történt az ukrán háború 736-dik napján:

- Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy újabb három orosz Szu-34-es vadászbombázót lőttek le.

Olekszandr Szirszkij hadseregfőnök azt mondta, hogy a február 29-én éjjel végrehajtott sikeres harci műveletek után további két orosz repülőgépet semmisítettek meg: a Szu-34-es vadászbombázókat Avdijivka és Mariupol környékén szedték le. Így 11 nap alatt 11 orosz katonai repülőt lőttek ki.

- Az ukrán erők visszaszorították az orosz csapatokat az Avdijivkától nyugatra fekvő Orlivka faluból, de a keleti fronton továbbra is nehéz a helyzet - mondta Szirszkij.

Orlivka kevesebb mint 2 kilométerre északnyugatra fekszik Lastocskytól, amelyet nemrégiben az orosz erők elfoglaltak.

- Szirszkij elmondta, hogy az orosz hadsereg megpróbálja elfoglalni Tonenke, Orlivka, Szemenivka, Berdics és Krasznohorivka városokat és falvakat a keleti Donyecki területen.

Ezek azok a helyek, ahol katonai tisztviselők azt mondták, hogy új védelmi vonalat fognak kialakítani, miután az ukrán csapatok február 17-én kivonultak Avdijivkából.

- A délkeleti Zaporizzsja régióban az orosz erők Verbove és Robotyne visszafoglalására összpontosítanak, olyan településekre, amelyeket Ukrajna a tavaly nyári, 2023-as ellentámadás során nyert vissza - mondta Szirszkij.

- Az oroszok csütörtökön tucatnyi lövedéktámadást hajtottak végre a határ menti területek és települések ellen Szumi területén - közölte az ukrán hadsereg.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlamentben tartott éves beszédében azt mondta, hogy a nyugat megpróbál "elpusztítani minket" és "meg akarja fékezni a fejlődésünket".

Putyin szerint a nyugati országok egy nukleáris háború kiprovokálását kockáztatják, ha csapatokat küldenek Ukrajnába harcolni.

- Az Egyesült Államok a beszéd után azt mondta, hogy nincs jele annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver alkalmazására készülne. "Nem ez az első alkalom, hogy felelőtlen retorikát látunk Vlagyimir Putyintól. Egy nukleáris fegyverekkel rendelkező állam vezetője nem beszélhet így" - mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője.

- Jack Teixeira, a massachusettsi légi nemzeti gárda tagja, akit azzal vádolnak, hogy szigorúan titkos katonai dokumentumokat szivárogtatott ki a közösségi médiában, köztük az ukrán légvédelemre vonatkozó információkat, a bírósági papírok szerint várhatóan bűnösnek vallja magát.

- Az európai védelmi és külügyminiszterek a következő napokban Párizsban találkoznak, hogy megvitassák az Ukrajnának és Moldovának nyújtott további támogatást - közölte csütörtökön a francia külügyminisztérium szóvivője.

- Ukrajna 511 olyan személyt azonosított, akiket háborús bűnökkel gyanúsítanak Oroszország 2022. februári inváziója óta, és már 81 ítéletet hoztak - közölte csütörtökön Kijevben a főügyész. 

- Egy orosz bíróság csütörtökön elutasította egy orosz-amerikai nő fellebbezését hazaárulás vádjával történő őrizetbe vétele ellen. Az FSZB biztonsági szolgálat a múlt héten közölte, hogy Kszenyija Karelinát azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy pénzt gyűjtött az ukrán fegyveres erőknek.

- Srí Lanka úgy döntött, hogy az elmúlt két évben ott élő orosz és ukrán állampolgárok számára nem ad többé ingyenes hosszú távú vízumot - közölte egy kormánytisztviselő.