Háború: ukrán előretörés - az oroszokat egyre intenzívebben támadják a Krímben

Hírek2023. okt. 31.D.J.

Az ukrán csapatok megerősített előrenyomulást hajtottak végre a donyecki Bahmut és a zaporizzsjai Robotyne közelében - közölte a Háborús Tanulmányok Intézete.

"Az október 30-án közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők Kurdjumivkától északkeletre előrenyomultak" – közölte a szervezet, a brit Independent beszámolója szerint.

Mindez akkor történt, amikor Kijev közölte, hogy "sikeresen eltalálta az orosz légvédelmi rendszer egy stratégiai jelentőségű részét" a Krím nyugati felén. Orosz források szerint a támadást "kombinált" nagy hatótávolságú fegyverekkel, például ATACMS és Storm Shadow rakétákkal illetve tengeri drónokkal hajtották végre.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy légvédelmi rendszerei nyolc Storm Shadow cirkálórakétát semmisítettek meg a félsziget felett.

Ha ez megerősítést nyer, ez lenne az első alkalom, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által biztosított csúcskategóriás rakétarendszert a krími partvidéken lévő célpontok ellen vetette be.

Eközben Oroszország megerősítette erőit a keleti részén fekvő, elpusztított Bahmut város körül, és csapatait felkészítette, hogy ezután védekezés helyett "aktív akciókban” vegyenek részt - közölte egy ukrán katonai parancsnok.

Az ukrán erők a hétvége során egyébként több mint 30 drónt lőttek ki egy újabb támadás során, miközben az orosz erők legalább egy dandárt elvesztettek a keleti Avdijivka városért folytatott harcok során - közölték ukrán tisztviselők.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a minap úgy nyilatkozott: a Fekete-tenger stratégiai jelentőséggel bír nemcsak a szomszédos országok,

hanem Európa, a Közel-Kelet és a globális élelmezésbiztonság szempontjából is.

"Oroszország csatatérré változtatta, agresszióra használja és a hajózás szabadságát veszélyezteti. Ma együtt kell dolgoznunk azért, hogy a Fekete-tenger a béke, a kereskedelem és a fejlődés övezeteként álljon helyre" - mondta az X közösségi portálon.