Megvan a régiós országok inflációs listája: első Magyarország, de csökkent a különbség

Hírek2023. okt. 31.Növekedés.hu

Magyarország áll az inflációs lista legelején 12,2 százalékkal, majd Románia és Szlovákiában 9 százalékos volt a pénzromlás üteme szeptemberben- derül ki az Eurostat uniós statisztikáiból. A legalacsonyabb inflációt Dániában mérték, Hollandiában pedig már csökkentek az árak.

Továbbra is Magyraországon a legmagasabb az infláció az Európai Unióban, ahol átlagosan 4,9 százalék volt  pénzromlás üteme szeptemberben - derül ki az Eurostat friss adataiból.

Magyarországon 12,2 százalékos inflációt mértek szeptemberben, Romániában 9,2 százalék, Szlovákiában 9 százalék volt a pénzromlás üteme.

Csehország áll a negyedik helyen 8,3 százalékkal, Lengyelországban pedig nagyon gyors dezinfláció zajlik, 7,7 százalékra szelidült az infláció.

Érdekes Szlovénia esete, ahol az euróövezet átlagánál (4,3%) jóval magasabb, 7,1 százalék a pénzromlás, a szinténeurózóna-tag Horvátországban pedig 7,4 százalék volt az infláció.

A balti országok dezinflációja rendkívül gyorsan lezajlott: a korábban több mint 20 százalékos inflációs rátával rendelkező Észtországban 3,9 százalékra mérséklődött az infláció, Lettországban 3,6, Litvániában pedig 4,1 százalékra.

A szomszédos Ausztria szintén az euróövezeti átlag felett áll 5,1 százalékos inflációs rátával.

A lista másik végén, Hollandiában már 0,3 százalékos árcsökkenést regisztráltak, Dániában pedig mindössze 0,6 százalékos volt a pénzromlás szeptemberben.