Háború: váratlan csapás érte az ukrán haderőt - vizsgálatot indítottak az ügyben

Hírek2024. aug. 30.D.J.

Ez történt az ukrán háború 918-dik napján:

- Lezuhant az egyik F-16-os harci repülőgép, amelyet Ukrajna nyugati partnereitől kapott az orosz invázió elleni küzdelemhez. A pilóta meghalt - közölte csütörtökön az ukrán hadsereg vezérkara. A vadászgép hétfőn zuhant le egy Ukrajna elleni nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadás során - áll a Facebookon közzétett katonai közleményben. Az orosz rakéták közül négyet F-16-osok lőttek le.

A védelmi minisztérium vizsgálatot indított az F-16-os baleset ügyében. Az ukrán légierő Alekszej „Holdhal” Mes ezredesként azonosította a pilótát, aki „megmentette az ukránokat a halálos orosz rakétáktól, sajnos a saját élete árán”.

Viszont egy amerikai védelmi tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy a hétfői incidens úgy tűnik nem orosz tűz eredménye volt.

Vizsgálat igyekszik kideríteni a pontos okot, amely a pilóta hibázása vagy mechanikai meghibásodás is lehetett.

- Az EU vezető diplomatája csütörtökön fokozta a nyomást Ukrajna nemzetközi támogatóira, hogy oldják fel az általuk biztosított fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat, hogy a fegyveres erők csapást mérhessenek Oroszországon belüli célpontokra.

- Ukrajna legfőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij csütörtökön azt mondta, hogy több napot töltött a keleti Pokrovszk frontján, és az ottani harcokat „kivételesen keménynek” minősítette. Oroszország az elmúlt hónapokban előrenyomult Pokrovszk stratégiai fontosságú központja felé. Szirszkij parancsnok szerint a leghevesebb összecsapások a Pokrovszk városától 10 km-re fekvő Krasnyi Jar térségében zajlanak.

- Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy megtámadott egy tüzérségi lerakatot és két oroszországi olajtárolót, ami miatt szerdán tűz ütött ki az Atlasz olajraktárban a déli rosztovi területen. A hadsereg közölte, hogy megtámadta a Zenit olajipari létesítményt is az oroszországi Kirov régióban, 1500 kilométerre északkeletre az ukrán határtól.

- Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a jövő héten Ukrajnába utazik, hogy magas szintű megbeszéléseket folytasson és értékelje a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fejleményeket - közölte csütörtökön a NAÜ.

Az ENSZ nukleáris felügyelő szerve a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy az erőmű biztonsági helyzete „romlik” egy közeli dróncsapás után.

- Egy moszkvai katonai bíróság csütörtökön őrizetbe vette Pavel Popov volt védelmi miniszterhelyettest csalás gyanújával. Popov tagadja bűnösségét - közölte ügyvédje a Ria állami hírügynökséggel.

- Legalább egy ember meghalt és hatan megsérültek a kelet-ukrajnai Kosztantyinivka város orosz ágyúzása során csütörtökön - közölte a helyi kormányzó. A frontvonaltól kilométerekre fekvő település szinte minden nap ellenséges tűz alá kerül.

- Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régiót ért csapásokban egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült – árulta el csütörtökön a régió kormányzója. Vjacseszlav Gladkov a Telegramon közölte, hogy „Szebekino városát vették célba az ukrán erők”, és „sajnos egy ember meghalt”.