Háború: váratlan fordulat, hogy az oroszok a saját területükön napok óta nem bírnak az ukránokkal

Hírek2024. aug. 9.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 897-dik napján:

- Most, hogy az orosz határon átívelő ukrán támadás már harmadik napja tart Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, hogy Oroszországnak "éreznie kell" háborúja következményeit. A Kijev-barát erők kedd reggel bevonultak Oroszország délnyugati kurszki területére, az orosz hadsereg szerint mintegy ezer katonát és több mint két tucat páncélozott járművet és harckocsit vetettek be.

Úgy tűnik, ez a legjelentősebb ukrán támadás Oroszország felé a háború kezdete óta, független elemzők szerint a kijevi csapatok akár 10 kilométerre is előrenyomulhattak Oroszországba.

- Az orosz katonai bloggerek arról számoltak be, hogy a határtól 20 kilométerre északra fekvő Korenevó mellett egy országúton folynak a harcok,

míg a Szudzsa nyugati része úgy tűnik, ukrán ellenőrzés alatt áll.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy erői "folytatják az ukrán támadók likvidálását" és szárazföldi erőkkel, tüzérségi, légi és rakétacsapásokkal veszi célba a betolakodókat.

- Ketten meghaltak, amikor egy orosz irányított bomba becsapódott egy iskola udvarán csütörtökön az ukrajnai Kurszkkal határos északi Szumi régióban, miután a moszkvai csapatok fokozták a légicsapásokat - közölte egy tisztviselő. Volodimir Artyukh, a szumi régió katonai közigazgatásának vezetője az országos televíziónak elmondta, hogy a térségben soha nem látott számú légicsapást hajtottak végre.

- Az oroszországi Belgorodi területen fekvő Szebekino városában ukrán lövedékektől meghalt egy ember - írta csütörtökön Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

- Zelenszkij vezérkari főnöke egy csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, hogy a második kijevi vezetésű békecsúcsot nem szabad az Oroszországgal való tárgyalások megkezdéseként kezelni. Andrij Jermak az Evropeiska Pravda című sajtóorgánumnak nyilatkozva azt mondta, hogy a második csúcstalálkozó célja az lenne, hogy a résztvevők által közösen jóváhagyott béketervben állapodjanak meg, amelyet aztán Oroszországnak is be lehetne mutatni.

- Orosz csapások legalább négy embert megöltek csütörtökön az ukrajnai Donyeck térségében, a frontvonal keleti részén lassan haladó orosz előrenyomulás középpontjában.

- Az orosz internetfigyelő szolgálatok csütörtökön tömeges leállásokról számoltak be azon a YouTube-on, amely az ellenzéki nézetek egyik fő forrása. Az orosz törvényhozók a július közepén kezdődött lassulásért azt okolták, hogy a Google a 2022-es ukrajnai invázió óta nem korszerűsítette oroszországi berendezéseit,

de a vállalat és technológiai szakértők ezt a feltevést vitatják.

- A mexikói elnök csütörtökön elutasította az ukrán kormány kérését, hogy tartóztassák le Vlagyimir Putyint, ha az orosz vezető szembeszáll a nemzetközi elfogatóparanccsal és részt vesz Mexikó következő elnökének októberi beiktatásán. "Ezt nem tehetjük meg" - mondta Andrés Manuel López Obrador elnök újságíróknak a kormány szokásos sajtótájékoztatóján. "Ez nem rajtunk múlik".

- Az orosz ügyészek 15 év börtönbüntetést kértek egy amerikai-orosz kettős állampolgárra, akit "hazaárulással" vádolnak, mert 2022-ben 50 dollárt adományozott egy Ukrajna-barát szervezetnek. Az FSZB biztonsági szolgálat februárban közölte, hogy letartóztatta az Egyesült Államokban élő és Oroszországban családlátogatáson tartózkodó Kszenyija Karelina balerinát, azzal vádolva, hogy pénzügyi támogatást nyújtott az ukrán hadseregnek.

- Az oroszországi és az orosz ellenőrzésű területeken működő bíróságok csütörtökön hosszú börtönbüntetéseket szabtak ki "terrorizmus" és "kémkedés" kísérletével vádolt ukránokra. Egy dél-oroszországi bíróság bűnösnek találta Tetiana Kljucskót "terrorista" csoportban való részvételben

és "terrorcselekmény" elkövetésének kísérletében, és 12 évre ítélte.

A keleti Luhanszk régióban, amely szinte teljes egészében Oroszország ellenőrzése alatt áll, a legfelsőbb bíróság 13 év börtönbüntetésre ítélte Jurij Galetszkijt kémkedésért, miután bűnösnek találta a csapatmozgásokra vonatkozó információk átadásában.