Háború: váratlan győzelmet arattak az ukránok

Hírek2022. júl. 1.D.J.

Ez történt csütörtökön az orosz-ukrán háború 128-dik napján:

- A stratégiailag fontos Kígyó-szigetet az ukránok visszafoglalták az oroszoktól. Kijev szerint miután tüzérségi és rakétacsapást mértek a szigetre az inváziós sereg katonái két motorcsónakkal menekültek el. Moszkva szerint viszont a kivonulás csak egy „jóakaratú gesztus” volt az ukránok felé.

- A Nyugat és Oroszország közé egy új vasfüggöny ereszkedik le Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint, aki elmondta: Moszkva mostantól nem bízik Washingtonban és Brüsszelben.

- Megint egy lakóházat ért orosz rakétacsapás, ezúttal a Fekete-tenger partján fekvő Odesszában. A támadás legalább tíz emberrel végzett – árulta el Szerhij Bratchuk, a dél-ukrajnai odesszai regionális katonai közigazgatás szóvivője.

- A már orosz kézben lévő Szeverodonyeck szomszédságában Liszicsanszkban egyre súlyosabbak a harcok. A folyamatos ágyúzások miatt lehetetlen evakuálni a civileket – állítják ukrán tisztviselők. Luhanszk régió kormányzója, Szerhij Haidai szerint utcai összecsapások egyelőre nem folynak. Az orosz erők a város szélén maradtak.

- Az ukrán fegyveres erők dandártábornoka elmondta: Oroszország a bombázások mintegy felében olyan pontatlan rakétákat használ, melyek még a szovjet időkből maradtak rájuk.

A csapások intenzitása jelentősen nőtt az elmúlt két hétben.

- Azóta hogy Moszkva fennhatósága alá került Bergyanszk kereskedelmi kikötőjét először hagyta el egy hajó. Hétezer tonna gabonát visz Oroszország szövetségeseinek.

- Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy Kijevet egy újabb 800 millió dolláros katonai segéllyel fogják támogatni.

- Svédország és Finnország várhatóan jövő kedden fogja hivatalosan aláírni a NATO-csatlakozási jegyzőkönyvet. Viszont a török államfő még tett egy fenyegetést a bővítés vétójáról a NATO-csúcs végén. Felhívta rá a figyelmet, hogy amennyiben a két skandináv ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait, úgy Ankara újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást.

- A NATO madridi csúcstalálkozóján az észt és a lett védelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerek közös beszerzéséről.

- Franciaország hat önjáró löveget és jelentős számú páncélozott járművet fog Ukrajnának szállítani. Emmanuel Macron francia államfő elmondta, hogy a NATO-szövetségesek egyhangúlag úgy döntöttek, hogy növelni fogják a Kijevnek küldött katonai segélyek nagyságát.

- Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere szerint reális cél lehet az orosz erők teljes kiszorítása Ukrajnából.

- Joko Widodo, indonéz elnök Moszkvába ment, hogy megkérje Vlagyimir Putyint: egyezzen bele egy tűzszünetbe és tegye lehetővé, hogy Ukrajnából újra meginduljon a gabonaexport.