Háború: váratlan nézeteltérés Ukrajna és a NATO között - Máshogy látják a lengyel incidenst

Hírek2022. nov. 17.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 266-dik napján:

- Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára megerősítette, hogy a kezdeti elemzések szerint azt a lengyel incidenst, amelyben két ember meghalt "valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozta", amelyet orosz cirkálórakéta-támadások ellen akartak bevetni.

„Hadd tegyem világossá: ez nem Ukrajna hibája” – tette hozzá. „Oroszország viseli a végső felelősséget, mivel folytatja illegális háborúját Ukrajna ellen.”

Eközben a NATO-szövetségesek Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák az incidensre adott reakcióikat.

- Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azt mondta, meg van győződve arról, hogy a rakéta nem ukrán eredetű. Ukrajna „azonnali hozzáférést” kér a kelet-lengyelországi robbanás helyszínéhez – közölte egy magas rangú ukrán védelmi tisztviselő. Olekszij Danilov azt mondta, Ukrajna „közös tanulmányt” szeretne készíteni partnereivel a keddi incidensről. A lengyel elnök szerint Varsónak és az Egyesült Államoknak is meg kell állapodnia ahhoz, hogy Ukrajna részt vehessen a nyomozásban.

- Az orosz diplomáciai tárca közleménye szerint Oroszország felszólította Lengyelországot, hogy ne "üljön fel a kijevi rezsim piszkos provokációinak", és maga se provokáljon. Továbbá Moszkva elvárja Varsótól, hogy hagyjon fel minden oroszellenes spekulációval az incidenssel kapcsolatban.

- A lengyelországi rakétabecsapódás is egyértelművé teszi, milyen fontos, hogy a lehető leghamarabb tűzszünet legyen, és béketárgyalások kezdődjenek - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón.

- Az ukrán parlament szerdai ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat.

- Egyelőre alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás, amely előző nap leállt az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- A török ​​elnök, Recep Tayyip Erdoğan szerint várhatóan folytatódik annak a létfontosságú megállapodásnak a hatálya, amely lehetővé teszi az orosz és ukrán búza illetve műtrágya Fekete-tengeren keresztüli exportját. A megállapodás a tervek szerint szombaton járt volna le, de Erdoğan biztos abban, hogy a megállapodást egy évre meghosszabbítják.

- Ukrán nyomozók feltártak egy állítólagos „kínzószobát” Herszon városában, ahol állítólag több tucat férfit vertek meg, és néhányukat meg is öltek. A rendőrség tájékoztatása szerint orosz katonák március közepén vették át a fiatalkorúak fogolytáborát, amelyet börtönné alakítottak.