Háború: rettegve várja a világ, hogy mi jön ezután - A lengyel incidens fordulópontot jelenthet

Hírek2022. nov. 16.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 265-dik napján:

- Feltehetően egy „orosz gyártmányú rakéta” zuhant az ukrán határ közelében fekvő lengyelországi Przewodów falura. Két ember meghalt.

- Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, hogy a robbanás „egyszeri incidens” volt, és „nincs arra utaló jel, hogy megismétlődne”. Duda szerint nagy valószínűséggel egy orosz gyártmányú rakétáról van szó, de „jelenleg nincs meggyőző bizonyíték, amely tisztázná, hogy ki indította el a rakétát. Mindezt jelenleg még vizsgálják.

- A lengyel kormány közölte, hogy behívta Moszkva lengyelországi nagykövetét, hogy adjon magyarázatot az esetre.

- A Fehér Ház közölte, hogy nem tudja megerősíteni a Lengyelországból érkező jelentéseket, és együttműködik a lengyel kormánnyal, hogy további információkat gyűjtsön.

- A lengyel elnök beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Zelenszkij ezt követően egy Twitter-üzenetben azt írta: „Egész Európát és a világot meg kell védeni a terrorista Oroszországtól.”

- Az orosz védelmi minisztérium közleményben tagadta, hogy rakétái átjutottak volna Lengyelországba, és „szándékos provokációnak” nevezte az erről szóló jelentéseket.

Leszögezték: az ukrán-lengyel határ közelében lévő célpontokra nem csaptak be orosz rakéták.

- Egyes elemzők úgy vélik, hogy a rakétatörmelékről készült fényképek a lengyel helyszínen egy ukrán S-300-as légvédelmi rendszerhez tartoznak, de ezeket a jelentéseket egyelőre nem lehetett megerősíteni.

- A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen.

- Minden bizonnyal orosz rakéták csapódtak be lengyel területen, de ez baleset volt, nem lehet belőle újabb háború - mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

- Mielőtt a lengyel incidensre sort került volna Oroszország rakétacsapásokat indított Ukrajna-szerte, miközben a G20-ak vezetői találkoztak Balin. Az ukrán hatóságok azt mondták, hogy az újabb csapások megint csak az ország energetikai infrastruktúráját támadták.

Zelenszkij szerda esti beszédében elmondta, hogy „összesen 90 rakéta” érte el Ukrajnát. Hétmillió otthon maradt áram nélkül.

Az elnöki adminisztráció helyettes vezetője, Kyrylo Timosenko a Telegramon azt írta, hogy Ukrajna-szerte „kritikus” az energiahelyzet.

- Bár rakétákkal támadták Kijevet és több nagyvárost is; a kijevi nagykövetség folytatja működését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Ha az Európai Unió bármiféle új szankciót vezetne be az orosz gázra, Oroszország megszüntetné a gázszállítást, ez pedig "megölné a magyar gazdaságot, agyonverne bennünket" - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója Hollik István.