Háború: váratlanul orosz területre mértek csapást az ukránok

Hírek2022. dec. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 285-dik napján:

- Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy ukrán drónok két légitámaszpontot támadtak meg Rjazanyban és Szaratovban, Oroszország dél-középső részén. Három katona életét vesztette, négyen megsebesültek, két repülőgép pedig megsérült.

- "A harci kezdeményezés a luhanszki és a donyecki régióban teljes mértékben az orosz erők kezében van, halad az előrenyomulás Bahmut és Szoledar irányában, de jó a haladás a Kreminna-Szvatove-Cservonopopivka irányban is" - közölte Apti Alaudinov, az Ahmat nevű csecsen különleges egység parancsnoka.

- Megnyitották a forgalmat hétfőn a Kercsi-szoroson átívelő Krími híd egy kijavított szakaszán, ráengedve a járműveket a híd közúti részének jobb oldalára, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is áthajtott gépkocsival.

- Az orosz erők újabb nagyszabású rakétatámadása során hétfőn két infrastrukturális létesítményt ért találat a dél-ukrajnai Odessza megyében - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője.

- Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot helyeztek el hétfőn Prágában azon a talapzaton, amelyen 2020-ig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt.

- Az orosz-ukrán háború miatt Debrecenbe menekülők ellátását 480 millió forinttal támogatja az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodája. Az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF-program koordinátora és Papp László polgármester a helyi család- és gyermekjóléti központban.

- Karim Khan, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze hétfőn elutasította az Európai Bizottság különleges bíróság létrehozására irányuló javaslatát, amely kivizsgálná, és büntetőeljárás alá vonná az ukrajnai háborúért és a háborúban elkövetett bűncselekményekért felelős embereket.

- Harminchárom, az ukrán erőket támogató georgiai önkéntes halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban.

- Katasztrofális következményekkel járhat az Egyesült Államok és a NATO Oroszországgal szembeni konfrontatív katonai irányvonala - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hétfőn közzétett videoüzenetben.

- Az orosz erők hétfőn ismét rakétatámadásokat indítottak, Ukrajna teljes területén légiriadó van érvényben - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzókra hivatkozva.

A légiriadót előbb az ország középső, déli és keleti részeiben rendelték el, majd délután egy óra tájban kiterjesztették az ország nyugati régióira is, így az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget kivételével Ukrajna teljes területére kiterjedt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közleménye szerint a támadások során 70 rakétából 60-at lelőttek. A légierő szerint a csapások Ukrajna kritikus infrastruktúráját célozták meg.

- A moldovai rendőrség hétfőn rakétadarabokat talált egy északi régióban, az ukrán határ közelében - idézte a Prima Szursza állami információs portál a rendőrséget,

- Megölték Svédországban Tumszo Abdurahmanov csecsen YouTube-bloggert, Ramzan Kadirov csecsen elnök kritikusát, aki 2015-ben hagyta el Oroszországot, és Svédországban kapott menedékjogot - jelentette hétfőn a Szabad Európa Rádió és Szabadság Rádió.