Öveket becsatolni, nagy tőzsdei esés jöhet

Elemzések2022. dec. 6.HP

A jegybankok lendületes kamatemelései, az európai energiaválság, a negatív gazdasági környezetet, valamint az elmúlt hetekben kibontakozott 20 százalékos részvénypiaci árfolyamemelkedés sérülékennyé teszi a részvénypiacokat. Megnőtt az esélye egy újabb jelentős tőzsdei esésnek.

A várakozásokat messze felülmúlták az amerikai munkaerőpiaci adatok. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma novemberben is dinamikusan bővült, mintegy 284 ezer fővel.

Ennek köszönhetően az amerikai gazdaság ellenálló lehet az év hátralevő részében, illetve az erős kereslet miatt az infláció is hosszabb ideig magasan maradhat.

Kamatemelések

Az Egyesült Államokban 2 százalékos inflációs célja van a jegybanknak. A fogyasztói árak ezzel szemben még mindig 8 százalék közelében mozognak, hiába volt meg a tetőzés júniusban 9,1 százalékon.

A tartósan magas árdinamika kockázatos, mert beépülhet az inflációs várakozásokba és egy idő után ár-bér spirálhoz vezethet, ami rendkívül negatív a gazdasági növekedésre nézve.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed emiatt várhatóan tovább folytatja a kamatemelési ciklusát.

A jegybankelnök Jerome Powell korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy decembertől mérsékli a Fed a kamatemelések ütemét.

A pénteki erős amerikai munkaerőpiaci számok tükrében azonban nyilvánvalóvá vált, hogy folytatni kell a kamatemeléseket és túl nagy lassításnak egyelőre nincs tere.

Ez a környezet pedig negatívan hat a befektetői hangulatra és a részvénypiacokra.

Kötvénypiac

A 2 éves amerikai államkötvényhozamok - melyek együtt mozognak az irányadó kamattal - továbbra is magas szinteken oldalaznak, jelenlegi értékük 4,3 százalék.

A Fed szeptemberi előrejelzései szerint 4,6 százalékon alakulhat 2023-ban átlagosan az irányadó ráta az Egyesült Államokban. Jelenleg 3,75-4,00 százalék között mozog az irányadó kamatszint.

A terítéken lévő további kamatemelések 5 százalék közelébe lökhetik a 2 éves amerikai kötvényhozamokat, amely egy olyan határ, ahol több részvénypiaci befektető is elkezdhet részvények helyett államkötvényeket vásárolni.

Ez az átsúlyozási folyamat részvénypiaci eladási hullámokkal járhat. Az amerikai piacok esetleges megingása és a Fed erőteljes kamatemelései jellemzően negatívan befolyásolják Európában is a kockázati étvágyat.

Európai Központi Bank

Az amerikai jegybank kamatemeléseit az Európai Központi Bank (EKB) viszonylag frissen indított kamatemelési ciklusa egészíti ki. Az eurózónában az alapkamat 2 százalékra emelkedett és várhatóan további emelések jönnek a 10 százalékra szökkenő infláció miatt.

Az euróövezetben ráadásul jó eséllyel még nem tetőzött az árdinamika, így nem teheti meg az EKB, hogy nem emel.

A francia jegybank elnöke és egyben az EKB kormányzótanácsának tagja, Francois Villeroy de Galhau szerint Franciaországban és Európában 2023 első felében tetőzhet az infláció.

A Fed és az EKB kamatemelései egyaránt kedvezőtlenek az európai részvénypiacoknak, valamint a régiós devizákra és a forintra nézve.

Energiaválság

Az európai gazdaságok teljesítményét és jövőbeni versenyképességét érdemben befolyásolja az orosz-ukrán háború és az energiaválság.

A magas energiaárak miatt számos feldolgozóipari, vegyipari szereplő, illetve szolgáltató és vendéglátó egység kénytelen átmenetileg csökkentett kapacitással működni vagy a téli hónapokra bezárni.

Mindezt visszatükrözi a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor zsugorodása, illetve várható zsugorodása a következő hónapokban. Erre a szabadesésben lévő előremutató európai beszerzési menedzserindexek is rámutatnak.

A negatív gazdasági környezetben a vállalati szektor nyereségessége is erősen megcsappanhat, illetve több vállalatnál komoly veszteség keletkezhet. Ez a környezet szintén negatív a részvényekre.

Részvénypiaci mozgások

A vezető amerikai S&P 500 részvényindex és a német DAX index 2021 eleje és 2021 augusztusa között leradírozták az értékük negyedét. A jelentős részvénypiaci esést 2021 októberétől egy gyors emelkedő korrekció váltotta fel, melynek mértéke megközelíti a 20 százalékot.

A magyar részvénypiac kissé alulteljesítő volt az esés idején, de a hazai parketten is kibontakozott egy 20 százalékos emelkedő korrekció.

Ennek az emelkedésnek köszönhetően már nem túladottak a részvénypiacok, illetve már kevesebb a partvonalon álló vevő, aki addicionális keresletet jelenthet. Ez az állapot figyelembe véve a jegybankok lendületes kamatemeléseit és a negatív gazdasági környezetet, meglehetősen sérülékennyé teszi a részvénypiacokat.

A technikai kép is kedvezőtlen. A csökkenő középtávú trendcsatorna lefelé szoríthatja a részvényárfolyamot.

S&P 500 részvényindex

S&P 500 részvényindex

Forrás: investing.com

A kockázatok jelentősek. Így fennáll a veszélye egy újabb részvénypiaci lejtmenetnek. A részvényindexek ismét megnézhetik a nyár végi mélypontokat, melyek azonban jó (kezdeti) beszállási lehetőséget kínálnának a hosszú távú részvénybefektetők számára.