Háború: véres tragédiába fulladt egy ukrán akció

Hírek2024. feb. 29.D.J.

Ez történt az ukrán háború 735-dik napján:

- Az ukrán különleges erők több tagja is meghalt a Herszon területen lévő Tendra-nyúlványon végrehajtott támadásban - jelentették. Az ukrán különleges erők megerősítették a haláleseteket, és azt sugallják,

hogy az elhunytak azért maradtak hátra, hogy biztosítsák a fő kontingens elmenekülését.

- Oroszország csütörtökön azt állította, hogy erői újra behatoltak Robotyne faluba, amelyet Ukrajna 2023 augusztusában foglalt vissza a megszállóktól.

Az orosz állami Interfax hírügynökség idézte a védelmi minisztériumot, amely szerint a csapatok elfoglaltak néhány épületet, de nem volt világos, hogy az ukrán csapatok teljesen kivonultak-e.

- Az ukrán külügyminisztérium szerdán óva intette Oroszországot attól, hogy beavatkozzon a szomszédos Moldova szakadár Dnyeszteren túli régiójának belügyeibe. A szakadár terület vezetői állítólag Moszkvához fordultak "védelemért".

- A moldovai kormány propagandaeseménynek nevezte a transznisztriai szeparatisták kérését. A Dnyeszteren túli terület elsősorban orosz nyelvű régió, amely jogilag Moldovához tartozik. 2022 februárjában, Ukrajna teljes körű lerohanását megelőzően az oroszok által támogatott fegyveresek szintén Moszkva "védelmét" kérték.

- Az ukrán erők az elmúlt tíz napban 10 orosz repülőgépet lőttek le az ukrán vezérkar szerint.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az albán fővárosban, Tiranában tartott délkelet-európai országok csúcstalálkozóján a közös fegyvergyártás gondolatát szorgalmazta.

Zelenszkij ukrán-balkáni védelmi fórumot javasolt Kijevben vagy valamelyik balkáni fővárosban, hasonlóan a brit és amerikai fegyvergyártó cégek tavalyi kezdeményezéséhez.

A csúcstalálkozón 10 ország által aláírt közös nyilatkozat szerint vezetőik készek részt venni egy ukrán vezetésű svájci békecsúcson idén tavasszal, ahol Zelenszkij békevízióját vitatják meg.

- Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna számára katonai felszerelések vásárlására fordítsa - jelentette ki szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az EU javaslatainak látszólag van nemzetközi jogi alapja.

- Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke azt mondta, hogy kormánya fontolóra vette az Ukrajnával közös határ "ideiglenes" lezárását az áruk elől. "Tárgyalunk az ukrán féllel a határ ideiglenes lezárásáról". Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes azonban azt mondta: "Ukrajna nem fogja lezárni a határait Lengyelországgal. Az ukrán fél részéről senki sem tárgyal erről.

Népünk a létéért harcol az orosz agresszorral vívott háborúban. Számunkra a stabil határ a túlélés kérdése".

 -Az orosz erők szerdán 42 különálló támadásban 11 településre mértek csapást a Szumi terület határa mentén - jelentette a regionális katonai közigazgatás a Kyiv Independent szerint. Áldozatokról vagy a helyi infrastruktúrában keletkezett károkról nem érkezett jelentés.

- Egy dél-oroszországi bíróság 11 évre és hat hónapra börtönbe zárt egy ukrán férfit, miután kémkedésért elítélte, mert titkos rakétaalkatrészeket próbált beszerezni Ukrajna számára - jelentették szerdán orosz hírügynökségek.

- Kína eurázsiai megbízottja, Li Hui ezen a héten Oroszországba, Ukrajnába és az EU székhelyére látogat tárgyalásokat folytatni.