Háború: Vészjósló nyilatkozatot tett az olasz hadügyminiszter Ukrajna meggyengüléséről

Hírek2024. jan. 10.Sz.A.

A frontvonalakon kialakult helyzetet is figyelembe kell venni az ukrajnai rendezés során: az ukrán ellentámadás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az ukrán légvédelem nem bír el az orosz támadásokkal - nyilatkozta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter

Félő, hogy Ukrajna légvédelmi képességei nem bírnak el az orosz hadsereggel - véli az olasz védelmi miniszter, aki szerint a nyári ukrán ellentámadás nem hozta meg a várt eredményeket - számol be a Financial Times.

Guido Crosetto szerdai parlamenti meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az eddiginél nagyobb diplomáciai erőfeszítésekre lenne szükség Ukrajna részéről is egy tárgyalásos megállapodás irányába. 

Mint mondta, a realitásokat kell nézni, és nem lehet figyelmen kívül hagyni a frontvonalon kialakult valós helyzetet, és úgy néz ki, elérkezett a hatékony diplomáciai cselekvés ideje.

Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni kormányra kerülése után elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, és beállt Ukrajna, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögé, és Crosetto most is úgy fogalmazott, hogy nem változott a kormány álláspontja, Róma továbbra is támogatja Kijevet és egy igazságos békét, és Ukrajna támogatásának befejezése egész Európára hatással lenne - húzza alá a lap.

Crosetto szerint 2024 kritikus év lesz a háborúban, és meghatározó lesz Ukrajna egész jövője szempontjából. A miniszter sürgette, hogy a katonai segítség mellett a tárgyalásokat és a diplomáciai erőfeszítéseket is támogassák, és a kettő együtt legyen az Ukrajna-stratégia alapja.

Mint arról beszámoltunk, a hét elején az oroszországiak mega-légitámadásakor a bejövő ellenséges drónok, rakéták mindössze 40 százalékát tudta elfogni az ukrán légvédelem, jelentette az ukrán hadsereg.

Kijev kifogyni látszik a légvédelmi rakétákból. Emiatt is intézett a külügyminiszterük ultimátumszerű követelést a NATO-hoz, hogy azonnal küldjenek jelentős mennyiségű légvédelmi rakétát (és ha lehet újabb komplett rendszereket).

Az oroszországiak rövidebb szünetet tartottak, majd az elmúlt napokban példátlanul erős légitámadásokat intéztek ukrán célpontok ellen.