Háború: Visszavágtak az oroszok a belgorodi vérengzésért

Hírek2023. dec. 31.Sz.A.

Oroszország rakétákkal és drónokkal támadta Harkiv városát ma reggel - jelentették ukrán tisztviselők. A rakétacsapás az egy nappal korábbi, Belgorod elleni ukrán légitámadásra érkezett orosz válasz. A Belgorod elleni ukrán támadásban 14 ember életét vesztette.

Harkivot ma legalább hat rakéta találta el, 22 ember megsérült, 12 lakóházban és 13 családi házban okoztak kárt a légicsapások - írja a Guardian. A csapásban két tinédzser is megsérült.

Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában a dróntámadások miatt több helyen is tűz keletkezett. 

Ukrán források szerint az orosz légicsapások Kijev ellen is irányultak.

Előzp nap több halálos légicsapást mért az ukrán légierő délnyugat-oroszországi területekre, Belgorod városára - írja a BBC orosz tisztviselőkre hivatkozva.

Az orosz-ukrán határhoz közel eső orosz Belgorod városában 14 ember életét vesztette, köztük két gyermek is, és több tucat lakos megsérült a légicsapások következtében.

Ukrán források a BBC-nek megerősítették, hogy 70 drónt lőttek ki orosz katonai célpontok ellen, az ukránok állítása szerint az orosz fél a hibás, amiért a dróndarabok a városra zuhantak.

A BBC információi szerint Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kezdeményezte.

Ez a támadás okozta eddig a legtöbb halálos áldozatot orosz területen.

Ukrajna eddig is több dróntámadást hajtott végre oroszországi területek ellen, de a támadásokért eddig nem vállalták a felelősséget Kijevben.

Pénteken orosz erők hajtottak végre támadást ukrán területek ellen, a támadások során 39 ember életét vesztette - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Mint arról beszámoltunk, Kijev, Lvov, Odessza, Zaporizzsja, Harkiv és Dnyipro városokat érte a pénteki orosz légitámadás, az eseményekről a részleteket Valeríj Zaluzsníj tábornok, az ukrán erők főparancsnok ismertette.

Zaluzsníj 158 légi eszköz, drónok, cirkáló rakéták, ballisztikus rakéták és hiperszónikus rakéták bevetéséről számolt be.Az ukrán légvédelem – hivatalos kijevi források szerint – 27 drónt és 87 cirkáló rakétát semmisített meg, azaz a támadó eszközök nagyobbik részét, de korábban a támadó eszközök 80-85 százalékát leszedte a légvédelem.

Ukrajna nem kommentálta eddig a belgorodi helyzetet (a The Kyiv Independent úgy fogalmaz, hogy "nem vállaltak felelősséget" a légicsapásért), az ukrán média - hírszerzési forrásokra hivatkozva - azt állítja, hogy csak katonai célpontokat támadtak - írja az Euronews.

Az orosz védelmi minisztérium közleményt adott ki a támadásra reagálva.

Állításuk szerint a csapásokat ukrán Olkha és cseh gyártmányú Vampire rakétákkal hajtották végre, amelyek kazettás lőszeres robbanófejekkel voltak felszerelve. "Ez a bűncselekmény nem marad büntetlenül" - hangsúlyozták.