MNB: Háborús időkben felértékelődik a fiskális és monetáris politika együttműködése

Hírek2023. máj. 19.Növekedés.hu

A kormány és a jegybank együttműködése hozzájárul ahhoz, hogy év végére egyszámjegyűre csökkentsük az inflációt, mérsékeljük a kamatokat, tovább javítsuk az egyensúlyi mutatókat, és visszatérjünk a magas ütemű gazdasági növekedéshez. Szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter - írja az MNB közleménye.

A megbeszélés egyik témája a jövő évi költségvetés volt, amellyel háborús időkben is garantálható Magyarország biztonsága, a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelme - fogalmaz a jegybank közleménye.A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára.

Szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter

A kormány ennek megfelelően a jövő évi költségvetéssel 3 százalék alá csökkenti a hiányt és 67 százalék alá az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát, miközben 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol. A jegybank és a kormány közös célja, hogy még idén egyszámjegyűre csökkentse az inflációt, mérsékelje a kamatokat, a magyar gazdaságot pedig megvédje a recessziótól.

A gazdaságirányítás két fő ágának vezetői legutóbb áprilisban folytattak személyes egyeztetést, akkor megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl is rendszeres személyes megbeszéléseket folytatnak. Ezt a szándékukat most is megerősítették - írja az MNB.