Megújult a jegybank egyik fontos fejlesztése

Pénzügy2023. máj. 12.D.J.
A rovat támogatója:

A gyerekek edukációját segítő Diákszéf alkalmazásban már valódi pénzt is lehet használni.

A pénzügyi tudatosság terén ugyan az utóbbi tíz évben sok pozitív változás indult be itthon, amire jó példa, hogy az alaptanterv részei lettek a pénzügyi alapismeretek, ám továbbra is fontos ezen a téren a lakosság edukálása – erről is szó esett azon a pénteki sajtóeseményen, ahol bemutatták az Magyar Nemzeti Bank (MNB) megújult applikációját a Diákszéfet.

Az alkalmazás első verziója még 2020-ban indult el. A megoldás kifejezetten a 8-14 év közötti diákokra fókuszált és igyekezett játékos keretek között átadni a pénzügyi ismeretterjesztő tartalmakat. Az app segítségével a felhasználók diáktallérokat gyűjthettek.

A megújult Diákszéfben már valódi pénzt is lehet használni. A cél, hogy ösztönözzék a pénzügyi és digitális alapismeretek elsajátítását és bevezessék a diákokat a mobilbankolás világába.

Az alkalmazásba mobilbanki funkciók is bekerültek: például lehetőség van rendszeren belüli vagy bankszámlára történő utalásra vagy QR kódos fizetésre is.

Az alkalmazásban először a szülő regisztrál. Ezután választhat: alap vagy bővített funkciójú e-pénz számlát szeretne-e nyitni a gyerekének.

Az alap e-pénz számlának, amely a regisztrációt követően automatikusan megnyílik, a következők a jellemzői:

  • 45 ezer Ft egyenleg limit
  • 15 ezer Ft tranzakciós limit
  • Az egyenleg csak vásárlásra használható
  • Az egyenleg bármikor kiutalható egy hazai bankszámlára

A külön igényelhető bővített funckciójú e-pénz számla jellemzői:

  • 300 ezer Ft egyenleg limit
  • Nincs tranzakciós limit
  • Pénzkérés és pénzküldés is engedélyezett a rendszeren belül

Fontos kiemelni: az azonosítást és az átvilágítást dedikált MNB-s ügyféladminisztrációs csoport végzi.

Az app megőrizte az elődje játékosságát: kvízek segítségével játszva tanulhatnak a diákok és vásárlási utalványra váltható diáktallérokat szerezhetnek. Az alkalmazásban közösségi funkciók is helyet kaptak: barátokat lehet felvenni, vagy épp a családtagok és a barátok eseményeit is nyomon lehet követni.

Az app segítségével a szülők a gyermekeik pénzügyeit egy felületen egyszerűen kezelhetik és támogathatják őket a pénzügyi ismeretek megszerzésében.

A Diákszéf hazai FinTech cégekkel és kereskedelmi banki szereplőkkel együttműködésben jött létre.

Az alfa generáció, vagyis a 2010 után született gyerekek sokkal nyitottabbak a digitális megoldásokra. Rendszerint már az óvodáskorúak és a bölcsödések is találkoznak digitális eszközökkel. Emiatt is fontosak az ilyen kezdeményezések, amelyek digitális formában szórakoztatva igyekeznek átadni a pénzügyi ismereteket – erről már a pénteki esemény kerekasztal-beszélgetésén Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt.

A pénzügyi tudatosság hazai terjesztése kapcsán Csányi Péter az OTP Bank vezérigazgató-helyettese úgy fogalmazott: jó úton járunk, de sok feladat van előttünk.

A beszélgetésen a jövőbeli kilátások is szóba kerültek. Czímer Gergely, a Raiffeisen Bank ügyvezető igazgatója elmondta: a mesterséges intelligencia egyebek mellett a pénzügyi szektort is átalakíthatja.