Hadat üzent az adóparadicsomoknak és a tech-óriásoknak az OECD

Hírek2019. okt. 10.Sz.A.

Megszüntetné a postafiókcégekhez utalt dollármilliárdok gyakorlatát az OECD, amely tényleges működéshez kötné a vállalatok adózását az alacsony adókörnyezetű országokban. A tőkekimentés akadályozásával évi 240 milliárd dollár adócsalást lehetne elkerülni globálisan. A legutóbbi G20-as csúcstalálkozón született döntés a kiskapuk felszámolásáról.

Nekiment a nagy multivállalatok adóelkerülési gyakorlatának és az adóparadicsomoknak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tegnap közzétett javaslatcsomagja. 

A szervezet a legutóbbi G20-as csúcstalálkozón megbeszéltek szerint elkészítette azt a programot, amely megszüntetné az adóparadicsomokban bejegyzett, tényleges tevékenységet nem folytató cégekhez ilyen-olyan címeken történő utalásokat.

Mivel ezek lényege egyértelműen az adóelkerülés, illetve az adóoptimalizálás, ezért fizikai jelenléthez és az adott országban megvalósult tényleges eladásokhoz kötné az alacsony adózási környezet lehetőségét az OECD. Mindez azt jelenti, hogy a különféle jogdíjak címén a valós tevékenységi területről kimentett, és adóparadicsomokba küldött összegek nem adózhatnának a jövőben kedvezményesen, hanem annak az államnak az adókulcsai szerint, ahol a tényleges tevékenység zajlik.

Az OECD számításai szerint a javaslatcsomaggal évente 240 milliárd dollárral több adót lehetne beszedni nagy nemzetközi vállalatoktól a kiskapuk bezárásával.

Az adózási törvények módosítását vitára bocsátja az OECD, és jövő év végéig szeretné végigvinni a szükséges módosításokat - áll a szervezet honlapján megjelent közleményében.

Leszögezik, hogy főként a globális tech-cégeknél a valóságos üzleti tevékenység az adózás helyétől távol zajlik, a profitot az alacsony adózási környezetet biztosító országokba utalják, és ott fizetnek adót a tényleges működési országok helyett. Az OECD a jogszabályok leegyszerűsítésével és standardizálásával szabna gátat az adóelkerülésnek, és tenné lehetővé, hogy az egyes országok költségvetésébe több hozzájárulás érkezzen be a digitális óriásvállalatoktól.

A jogi kiskapuk bezárására már 2017-től konkrét javaslatok kidolgozását szorgalmazza a szervezet.