Brit-ír csúcstalálkozó a Brexitről: talán még van remény a megegyezésre

Hírek2019. okt. 10.MTI

A brit és az ír miniszterelnök szerint még mindig van lehetőség a megállapodásra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Boris Johnson és Leo Varadkar csütörtök délután tartott magánjellegűnek minősített megbeszélést.

Johnson személyesen nem nyilatkozott, de Varadkar a találkozó után nagyon pozitívnak és ígéretesnek nevezte a tárgyalást.
A Downing Street által a nem sajtónyilvános megbeszélésről kiadott közlemény megfogalmazása szerint Johnson és Varadkar "lát olyan ösvényt, amely elvezethet a lehetséges megállapodáshoz".

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit és az ír kormányfő egyetértett abban is, hogy mindenkinek érdekében áll a megállapodás a Brexit feltételeiről. A beszámoló szerint a "részletes és konstruktív" tárgyalások a vámügyi problémákra és az egyetértési jogra összpontosítottak.
Ez utóbbi kitétel nyilvánvalóan a brit megállapodási javaslatcsomagnak arra a vitatott elemére utal, amely szerint a javaslatban foglalt szabályozási rendszert a Brexit utáni átmeneti időszak lejártának időpontjában, majd pedig négyévente az észak-írországi parlament és a helyi kormány megvizsgálhatná és dönthetne arról, hogy támogatja-e.

Ha e támogatást a helyi önkormányzatisági szervek megvonják, e szabályozási rendszer egy éven belül érvényét veszti, illetve ha az észak-írországi önkormányzat eleve nem járul hozzá ehhez a megoldáshoz, a szabályozási rendszer életbe sem lépne.

A brit kormány a múlt héten beterjesztett javaslatcsomagban az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását indítványozta az Európai Uniónak.

A brit javaslat sarkalatos eleme ugyanakkor az is, hogy Észak-Írország a Brexitet követő átmeneti időszak után nem az EU vámuniójának, hanem teljes mértékben az Egyesült Királyság vámtérségének tagja lenne.A tavaly novemberben elért, a londoni alsóházban háromszor is elutasított jelenlegi Brexit-megállapodás tartalmaz egy olyan tartalékmegoldást - backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.
E rendszer alapján Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is. Boris Johnson kormánya azonban mereven elveti a backstop-záradékot, mert álláspontja szerint ez a megoldás az Egyesült Királyság alkotmányos integritását és saját belső piacát kezdené ki.
A múlt szerdán beterjesztett javaslatcsomagot London a backstop-mechanizmust tartalmazó eredeti Brexit-megállapodás alternatívájaként dolgozta ki. A javaslatcsomag az Európai Unió részéről hűvös fogadtatásra lelt.

Boris Johnson és Angela Merkel német kancellár e héten félórás telefonbeszélgetést tartott, és a Downing Street - uniós források által kétségbe vont pontosságú - beszámolója szerint Merkel azt közölte a brit miniszterelnökkel, hogy a mostani brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlen" a megállapodás a Brexit feltételrendszeréről a jövő heti EU-csúcson.

A brit és az ír miniszterelnök csütörtöki angliai találkozója után kiadott londoni közlemény szerint ugyanakkor Varadkar a megbeszélés nyomán konzultálni fog az EU Brexit-munkacsoportjával, Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter pedig pénteken találkozik Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalójával.

Leo Varadkar a megbeszélés után újságíróknak nyilatkozva elmondta: tárgyalása Boris Johnsonnal "nagyon pozitív és nagyon ígéretes" volt, és most már teljes mértékben meg van győződve arról, hogy Írországgal együtt London is megállapodásra törekszik.

Megerősítette: ő is lát olyan utat, amely a következő hetekben elvezethet a megállapodáshoz. Hangsúlyozta: azt mindenképpen biztosítani kell, hogy a Brexit után se legyen vámellenőrzés Észak-Írország és Írország között, és ez továbbra is megoldásra váró kérdés.