Hamarosan elindul a Volkswagen autómegosztó szolgáltatatása

Hírek2018. aug. 29.Növekedés.hu

A német autó-gyártó óriás, a Volkswagen bejelentette: jövőre egy elektromos autó-megosztó szolgáltatást indít Berlinben. Bízik abban, hogy az új modellek bemutatásával felhívja termékeire a figyelmet és be tud törni erre a gyorsan növekvő piacra.

 

A 2019 második negyedévében bevezetni tervezett szolgáltatás elnevezése az „Megosztozunk” lesz. Kezdetben 1,500 e-Golfot, a továbbiakban 500 e-up! autót vonnak a programba. A járműveket fokozatosan váltják fel a VW időközben elkészülő, új generációs „ID” típusaival. A „Megosztozunk” kapcsolódni fog a többi, „szabad forgalmazású” autó-megosztó szolgáltatáshoz, amelyek keretében a városszerte leparkolt autókat a felhasználók mobil telefon applikáció útján vehetik igénybe. Ezek a szolgáltatások már régóta jelen vannak Berlin és a világ más nagyvárosainak utcáin.

A VW vezetői Európa-szerte legalább 15 százalékos évi növekedési lehetőséget látnak ebben az ágazatban és azt tervezik, hogy 2020-tól kiterjesztik azt Németország, Európa, az Egyesült Államok és Kanada nagyvárosaira is.  A Wolfsburg-központú autógyártónak megalkuvás nélküli versennyel kell számolnia olyan vetélytársai részéről, mint a Daimler vagy a BMW,

amelyek márciusban megállapodtak autó-megosztó applikációik, a Car2Go és a DriveNow egyesítéséről.

A két nagyra tartott autógyártó célja, hogy az autó-megosztástól a taxik leintésén át a szabad parkolóhelyek és elektronikus töltőállomások elhelyezkedésének bemutatásáig a „mobilitási szolgáltatások” olyan széles palettáját alakítsák ki, amely versenytársa lehet az olyan vállalkozásoknak, mint a kaliforniai székhelyű Über.

A Car2Go és a DriveNow már most is 31 nagyvárosban 20 ezer járművet kínál rövid időtartamú igénybevételre. Regisztrált felhasználóinak száma 4 millió.

A VW-nek is nagy tervei vannak a közlekedési szolgáltatások különböző formáinak integrálására. Olyan kezdeményezéseken is dolgozik, mint a „virtuális állomásokon” megálló elektromos autóbuszok, amelyet jelenleg a német kikötővárosban, Hamburgban tesztelnek. Arra készül, hogy 2025-ig az úgynevezett „digitális hadművelet” keretében 3,5 milliárd eurót fordít ezekre a projektre (1 euró =324,25 Ft).