Hamarosan vége a vámmentes online rendeléseknek Kínából és Amerikából

Hírek2020. márc. 6.Növekedés.hu

Úgy tűnik, az idei lesz az utolsó olyan év, amikor ÁFA-mentesen lehet árukat rendelni az olyan, világszerte elérhető internetes portálokról, mint az AliExpress vagy az Amazon.

A praguemonitor.com hírportálon olvasható cikk szerint a jelenleg hatályos, 2017-ben hozott EU-törvény, amelyet az internetes platformokon zajló vásárlások drámai növekedésére válaszul alkottak meg, a 22 eurónál (mintegy 7 400 forintnál) nem drágább cikkeket mentesíti az ÁFA alól. Ez a kitétel 2020 végén hatályát veszti. Ezt követően vámnyilatkozatot kell tenni és az ÁFA-t minden csomag után meg kell fizetni. Felmerülnek adminisztrációs költségek is.

Az EU-n belülről érkező csomagok ÁFA-kulcsai a küldő országokban hatályos szabályozás szerint alakulnak.

A portálok üzemeltetői természetesen keresik a megoldási lehetőségeket. Sok nemzetközi kereskedő, így az Amazon már boltokat nyitott, áruházakat létesített és szakembereket vett fel az EU-ban. Hasonló lépéseket tesz az AliExpress is. Mindez azonban szükségszerűen emelni fogja a termékek fogyasztói árát.

A vállalatok esetében nem lesznek változások. Nagyobb árumennyiség továbbra is közvetlenül rendelhető például Kínából. Ki kell tölteni a nyilatkozatot, befizetni az ÁFA-t, majd a befizetett összeget levonni az értékesítés árbevételéből.

A jogszabályi változások összességében módosítják az európai piac versenyviszonyait. Megszűnik a 22 eurónál olcsóbb csomagok előnye, az ÁFA megfizetése minden, EU-ban vásárolt cikk esetében kötelezővé válik.