Kevés választási ígéretét tartotta be Trump, mégis könnyen győzhet

Elemzések2020. márc 6.Sz.A.

Ahogy közeledik az amerikai elnökválasztás ideje, úgy jelenik meg egyre több összefoglaló az első Trump ciklusról. Az elnököt sorra szembesítik négy évvel ezelőtti ígéreteivel, amik közül nem sok vált valóra, mégis, - még az ellendrukker CNN elemzése szerint is - nagyon jó esélyei vannak, hogy újraválasszák.

Donald Trump 2016-ban elsősorban a gazdaság dinamizálásával kampányolt, amikor

az “amerikai választópolgárral kötött szerződésben” azt ígérte, hogy az előző elnök, Barack Obama idején lassabb növekedést 3,5-4 százalékra emeli.

Ez - a jó eredmények ellenére - nem teljesült, hiszen az amerikai gazdaság nem sokkal gyorsabban bővült, mint Obama idején - írja az apnews az elnök első ciklusának ígéreteiről. A bruttó hazai termék 2017-ben 2,4 százalékkal, 2018-ban 2,9 százalékkal, tavaly pedig 2,3 százalékkal nőtt.

az amerikai GDP növekedése (%, év/év)

Trump arról is beszélt, hogy a 18 ezer milliárd dolláros államadósságot csökkenti. Majd később rátett még egy lapáttal, amikor kijelentette, hogy a költségvetést fogja egyensúlyba hozni.

Ezzel szemben az történt, hogy ötezer milliárd dollárral nőtt az Egyesült Államok eladósodottsága, és elérte a 23 ezer milliárd dollárt. A költségvetést sem hozta egyensúlyba az elnök, hiszen miközben 10,3 százalékkal nőttek az állam kiadásai, bevételei csak 6,1 százalékkal emelkedtek.

Államadósság alakulása a GDP-hez viszonyítva (%)

Az államszövetség déli határára a migránsok ellen határkerítést ígért, illetve hogy azt majd a mexikóiakkal fizetteti ki.

A fal ugyan megépült, de a mexikóiak egyetlen centet sem fizettek.

Az elnök sikertelenségét azzal igyekezett palástolni, hogy a Kanadával és Mexikóval kötött szabadkereskedelmi megállapodás által biztosított előnyökről és plusz bevételekről beszél, amelyekből majd finanszírozni lehet a falépítés költségeit.

A szerződésben azonban egyetlen pont sem rendelkezik erről, illetve arról sem, hogy kötelezik Mexikót az építés költségeinek megfizetésére. Egy másik elképzelés szerint az Egyesült Államokban dolgozó mexikóiak hazautalt összegeire kivetett adóból fedezték volna az építés költségeit, de ez is csak ígéret maradt.

Trump, hogy szavazók tömegeit nyerje meg, a gazdagokat sújtó adók emeléséről is beszélt a kampány során, amikor 2016 májusában az NBC-nek azt nyilatkozta:

“azt hiszem, a gazdagok adói emelkedni fognak, és tudja mit, azoknak valóban nőniük kell”. Valójában éppen az ellenkezője történt.

A tehetősebbeket sújtó jövedelemadó mértéke 39,6 százalékról 37 százalékra csökkent. A leggazdagabb kevesek adói valóban nőttek valamelyest, viszont az évi egymillió dollár felett keresők tavaly 64 ezer dollárt spóroltak meg a republikánus adótörvényeknek köszönhetően, de még az ötven- és százezer dollár közötti jövedelműek is ezer dollárral jobban jártak, mint korábban.

A társasági adókulcs alakulása

A CNN legújabb elemzése azt mutatja, hogy a beteljesületlen ígéretek ellenére Donald Trump újraválasztásának esélye növekszik. Amíg a múlt év végén mért adatok kedvezőtlenek voltak a regnáló elnök számára, addig a Gallup legfrissebb felmérése már azt mutatja, Donald Trumppal szimpatizál a megkérdezettek 49 százaléka, s csak 48 százalék veti el, mint az Egyesült Államok következő elnökét. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a 46-54 százalék közötti népszerűséggel bíró elnökök szoros csatára számíthatnak az őszi választásokon, a 45 százalékos vagy az alatti támogatottság viszont biztos vereséget jelez számukra.