Három vállalat jelentkezett az atomerőmű megépítésére

Hírek2018. dec. 9.Növekedés.hu

A bolgár Energetikai Minisztérium szerint a 2030-as évek után nemcsak Bulgáriában, hanem az egész térségben energia-hiánnyal lehet számolni. Ezért szükség van a régóta előkészítés alatt álló második bolgár atomerőmű, a Belene megépítésére. A Minisztérium a beruházó kiválasztása érdekében nemzetközi pályázatot írt ki, amelyre három vállalat nyújtotta be előzetes érdeklődéséről szóló nyilatkozatát.

Ez a három vállalat a Kínai Nukleáris Gazdasági Társaság, a Koreai Hydroatomic Corporation és a francia Areva, számolt be a Nemzetgyűlésnek a folyamat állásáról Temenujka Petkova miniszter.
A miniszter szerint az eljárás jövő év elején kezdődik. A beruházót várhatóan 2019 végére választják ki. Bulgária számos feltételt írt elő a beruházás lebonyolítására. A bekerülési ár nem lehet több 10 milliárd eurónál, a kivitelezés időtartama 10 évnél. Bulgária nem vesz részt a létesítmény finanszírozásában, de blokkoló tulajdonhányadra igényt tart. Az üzemeltető a ma is működő Kozloduy atomerőmű lesz, az Oroszországtól már korábban megvásárolt berendezéseket pedig be kell építeni.